23948sdkhjf

Arriva på bussförarjakt

Arriva i södra Sverige åker land och rike runt för att leta efter arbetskraft. Bolaget behöver 100 nya bussförare under 2009, men det är inte lätt att hitta dem.
Bristen på bussförare är ett känt fenomen och det är inte så lätt att hitta nya kandidater. Lågkonjunktur och varsel medför att kollektivtrafiken växer. Det borde locka fler att utbilda sig till bussförare, men processen är trög och antalet färdigutbildade bussförare täcker inte behoven på långa vägar.

För att kunna locka nyutexaminerade förare har Arriva nu dragit igång ett projekt 'Optimerad arbetskraft'. Redan i början av november 2008 samlades rekryterare från Arriva Malmö och Helsingborg för att gemensamt bege sig till lite nordligare breddgrader i Sverige för att göra besök på olika skolor.

- När det är dags för eleverna att söka jobb ska de veta vilka möjligheter som står till buds på Arriva i Skåne. Vi visar att vi är ett företag som erbjuder så mycket mer än bara transport från A till B, säger Camilla Nilsson , personalspecialist Arriva Malmö.

I dagsläget kan Arriva i Skåne locka med en ombytlig arbetsplats där förarna bland annat får chans att testa på att köra discobuss och kulturbuss och samtidigt njuta av en rad förmåner som gör arbetsdagen mer bekväm, som till exempel framkörning av bussen.

- Utöver de många ordinarie och dagliga förmåner som ges till förarna kör vi också ofta kampanjer och andra kvalitetshöjande insatser för förarna. Vi servar till exempel ibland med linjecoacher som ger förarna kaffe och bullar och låter förarna åka veteranbuss och på Söderslätt ges möjlighet till bonus om man kör miljömedvetet, säger Gert Anderberg , affärsutvecklare i Helsingborg och initiativtagare till projektet.

Hittills har rekryteringsgruppen varit på skolor i Kumla, Västerås och Halmstad. Intresset från elever verkar vara stort och den som väljer att flytta söderut för att jobba som bussförare erbjuds hjälp med att hitta ett boende och även hjälp med flytten.

- Vi hoppas att många väljer att flytta hit för att njuta av ett vackert Skåne. Är det någon som hellre vill arbeta på våra depåer i andra delar av Sverige förmedlar vi givetvis deras kontakter till berörda personer, säger Gert Anderberg.

Totalt beräknar man behöva drygt 100 nya förare under innevarande år för att möta resandeutvecklingen i Sverige och samtidigt klara de stora pensionsavgångar som väntas inom bussföraryrket under 2009.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063