23948sdkhjf

Nobinas refinansiering klar

Nobina refinansierar sitt obligationslån om 85 miljoner euro. Refinansieringslösningen innebär att skulderna minskar med cirka 180 miljoner kronor genom konvertering till aktier i Nobina AB.
Den nu genomförda refinansieringslösningen ger Nobinakoncernen en klart förbättrad kapitalstruktur och ökad soliditet. Resterande del av obligationslånet, cirka 550 miljoner kronor, emitteras som en ny femårig obligation i svenska kronor som kommer att noteras på Nasdaq OMX.

Samtliga innehavare av obligationer utgivna av Nobina Europe AB (85 miljoner euro/9.125 procent) har accepterat Nobinas refinansieringslösning och en extra bolagsstämma den 24 oktober 2012 beslutade om bland annat den nyemission och den förändring av bolagets kapitalstruktur som erfordras för att genomföra förslaget.

– Jag är glad över att vi slutfört vår refinansieringsprocess med ett mycket bra resultat, inte minst med tanke på det makroekonomiska klimat som omger oss. Med den nya finansieringen säkrar Nobina en starkare finansiell position; kapitalstrukturen förbättras och soliditeten stärks i samband med att vi minskar våra skulder med cirka 180 miljoner kronor och på samma gång ökar vårt egna kapital lika mycket. Vi ser nu fram emot att fortsätta öka Nobinas tillväxt och lönsamhet samt aktivt delta i strukturomvandlingen i branschen, säger Nobinas koncernchef Ragnar Norbäck .

Refinansieringslösningen innebär att 25 procent av det gamla obligationskapitalet konverteras till aktier i Nobina AB och resterande del av obligationskapitalet refinansieras i en ny obligation utgiven av Nobina Europe AB enligt nedan.

Villkoren i korthet
Det obligationslån i Nobina Europe AB om 85 miljoner euro, med förfallodatum den 1 augusti 2012 som förlängdes till den 31 oktober 2012, refinansieras enligt nedan.
Cirka 180 miljoner kronor konverteras till aktier utgivna av Nobina AB, vilket motsvarar 95 procent av ägandet i Nobina AB.
Resterande cirka 550 miljoner kronor refinansieras genom en ny SEK obligation utgiven av Nobina Europe AB i den nordiska marknaden. Nobina kommer att notera obligationen på Nasdaq OMX i Stockholm. Den årliga räntekupongen är 11 procent och obligationens löptid är fem år med möjlighet för utgivaren att återköpa den till nominellt belopp under hela löptiden.

Finansiella data
Refinansieringen påverkar Nobinakoncernens finansiella position i korthet enligt följande:
Koncernens egna kapital stärks och soliditeten förbättras.Kraftig reducering av resultatets volatilitet, vilken tidigare uppstått vid omvärdering av obligationens värde till svenska kronor till följd av fluktuationer i valutakursen EUR/SEK.Den årliga räntebetalningen minskar med cirka 7 miljoner kronor tack vare lägre obligationsbelopp.
Börsnotering
Notering av obligationen vid Nasdaq OMX planeras ske under hösten 2012.

Som en del av refinansieringen fattades beslut vid en extra bolagsstämma den 24 oktober 2012 om ändring av bolagsordningen, beslut att genomföra en apportemission av aktier till innehavare av obligationerna och en riktad emission av aktier till en grupp anställda och styrelseledamöter som också är aktieägare samt minskning av aktiekapital och återställande av detsamma genom en fondemission.

– Nobinas obligationsfinansiering har nu överförts till den nordiska kapitalmarknaden och med obligationernas planerade notering i Stockholm kommer dessa värdepapper att handlas på den snabbväxande nordiska High Yield-marknaden. Därmed erbjuds nordiska investerare möjligheten att investera i värdepapper relaterade till kollektivtrafikbranschen, vilket ger Nobina tillgång till fler potentiella finansieringskällor framöver, säger Per Skärgård , CFO i Nobina AB.

Swedbank First Securities agerade som Sole Coordinator och Lead Financial Advisor i processen mellan Nobina och hedgefonder och så kallade Special situation-fonder baserade i Storbritannien.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062