23948sdkhjf

Långa jobbresor i Europa

En av fem européer lägger dagligen mer än två timmar på att ta sig mellan hemmet och arbetet, detta enligt en webbenkät som nyligen genomförts av Stepstone.
Cirka 80 procent av européerna lägger en timme eller mindre på varje resa mellan hemmet och arbetet, vilket anses vara ”rimligt”. Mer än en av fem däremot, spenderar över en timme på varje resväg. En av 20 jobbpendlar över två timmar – enkel väg. Det visar en undersökning som jobbsajten Stepstone genomfört bland nästan 10 000 pendlande européer.

78 procent av respondenterna uppger att de tillbringar mindre än en timme att resa till och från arbetet – men för 22 procent av Européerna tar det alltså minst en timme att komma till kontoret. 5 procent uppger att de spenderar över två timmar på att pendla, enkel väg.

Så pendlar svenskarna
När det kommer till svenskarna uppger 40 procent att de lägger 30 minuter eller mindre på en enkel väg till eller från jobbet. 38.7 procent lägger mellan 30 minuter och en timme, och nästan 15 procent mellan en och två timmar. 6 procent av svenskarna uppger att de lägger mer än två timmar per resväg till och från jobbet.

Tyskar och österrikare spenderar minst tid på pendling. Uppemot hälften av dem – 44 procent av tyskarna och 43 procent av österrikarna - bor inte mer än 30 minuter från sina arbetsplatser.

Franska och belgiska arbetare däremot har det inte lika lätt. Över en fjärdedel av dem – 28 procent av fransmännen och 25 procent av belgarna - tillbringar minst en timme på att komma till jobbet på morgonen.

– Att tvingas lägga mycket tid på att pendla kan bli en källa till verklig stress. Om pendlingen dessutom kombineras med långa arbetstider, kan det bli en avgörande faktor för att människor söker efter ett annat jobb, säger Charlotte Ulvros , marknadschef på Stepstone.

FAKTA/om undersökningen
Undersökningen genomfördes i september månad via ett webbenkät på Stepstones egna databas. Över 9 800 personer svarade (i Österrike, Belgien, Danmark, Frankrike, Tyskland, Nederländerna och Sverige), varav 659 var svenskar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.315