23948sdkhjf

Stockholmshemligheter i ny bok

Fram till 1969 var Stockholm en delvis hemlig örlogsstad. Nu väcks det förflutna till liv i boken Stockholm Örlogsstaden. Här finns många bra tips för historiska bussresemål.
Boken Stockholm Örlogsstaden innehålle unika bilder och kartor tar med läsaren på en guidad tur genom staden. Följ med i spåren av en spännande historia! Örlogsfartyg, varv och befästningar – från 1520-talet och mer än 400 år framåt präglade marinen Stockholm. Verksamheten var ett tydligt inslag i stadsbilden samtidigt som delar av den hölls hemlig för allmänheten. Nu kan de bli nya spännande resmål för bussresearrangörer att ta fasta på.

– Minnet av örlogsstaden riskerar att försvinna. Fartygen låg vid kaj eller för ankar på Stockholms ström. Örlogssjömännen och officerarna rörde sig i staden där örlogsstationen, örlogsvarvet och de privata varven tillhörde stadens större arbetsplatser, säger Hans-Lennart Ohlsson , chef för Sjöhistoriska museet i Stockholm.

Stockholms örlogsvarv flyttades från Djurgården till Muskö 1969 samtidigt som marinen övergav Skeppsholmen och Kastellholmen. Varvet blev en park, Skeppsholmen ändrade karaktär och stockholmarna lämnade det sista av en månghundraårig era bakom sig. I boken Stockholm Örlogsstaden berättar nu en rad namnkunniga författare och ämnesexperter om stadens marina historia.

Boken låter läsaren följa med till den siste amiralens bostad och till vraken efter ryska galärer från Karl XII:s tid. Den berättar om krigsskepp som byggts i staden och om örlogsbesök – från ryska tsarer i lustjakter och sovjetiska ubåtar till brittiska hangarfartyg.

– Med hjälp av boken kan alla som är nyfikna på Stockholm hitta spåren av 400 års marinhistoria. Vi visar unika bilder och kartor som jag tror kommer att förvåna och fascinera många. Boken lockar till nya promenader på Skeppsholmen, Kastellholmen, Galärvarvet, Djurgårdsvarvet och Beckholmen, säger förläggaren Thomas Magnusson .

Stockholm Örlogsstaden är producerad av Medströms Bokförlag i samarbete med Sjöhistoriska museet. Boken finns ute i handeln och presenteras av författarna på Sjöhistoriska museet den 28 november kl. 18.

FAKTA/Stockholm Örlogsstaden
280 sidor, rikt illustrerad
Producerad av Medströms Bokförlag i samarbete med Sjöhistoriska museet. Utgiven även som Sjöhistorisk årsbok 2012–2013 i samarbete med Föreningen Sveriges Sjöfartsmuseum i Stockholm.
Författare: Magnus Anderberg, Richard Areschoug, Carl Olof Cederlund, Lars Ericson Wolke, Lars-Erik Hansson och Tommy Dahlström, Klas Helmerson, Marcus Hjulhammar, Eva Hult, Ole Lisberg Jensen, Bengt Norling, Thomas Roth, Anders Sandström, Hans Soop, Gustaf Taube.
Redaktör: Manne Dunge, Statens maritima museer
Redaktion på Medströms Bokförlag: Ludwig Haslberger (formgivning), Britta Johansson (förlagsredaktör) och Thomas Magnusson (förläggare och producent)
ISBN 978-91-7329-110-1
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093