23948sdkhjf

Hybridteknik fick miljöpris

Volvo Bussar har tilldelats det internationella kollektivtrafikmiljöpriset EBUS Award 2012 i kategorin ”hybridbussar”. Bakom priset står tyska branschorganisationer.
– Fantastiskt roligt att vår hybridteknik upmärksammas internationellt. Det här bekräftar att vi är på helt rätt väg, säger Edward Jobson , miljöchef på Volvo Bussar.

Miljöpriset EBUS Award delas ut av tyska ”Forum für Verkehr und Logistik”, ett samarbete mellan branschorganisationen för tyska kollektivtrafikföretag VDV* och det tyska försäkringsbolaget DEVK Versicherungen. Detta var det andra miljöpriset på kort tid för Volvo Bussar. Förra veckan fick företaget tillsammans med operatören Arriva i England emotta ”Green Award”, en miljöutmärkelse inom routeONE Operator Excellence Awards som delas ut i samband med Euro Bus Expo. Vid prisutdelningen i Köln i september belönades innovativa busskoncept som visar vägen för en övergång från dieselbussar till eldrivna fordon. I juryn sitter medlemmar och experter från trafiksektorn, vetenskap och politik i Tyskland.

– Vi vill särskilt framhäva den konsekventa vidareutveckling och optimering av hybridfunktionerna som har lett fram till Volvos hybridbussars utmärkta prestanda, sa jurymedlemmen dr. Ralph Pütz , Professor i nyttofordonsteknik vid Fachhochschule Landshut vid prisutdelningen.

Volvo Bussar får priset för sin låggolvstadsbuss Volvo 7900 Hybrid. Som världens första busstillverkare har företaget beslutat att från 2014 lägga om hela sitt program av låggolvscitybussar till att enbart omfatta den utsläpps- och bullersnåla hybridtekniken.

Volvo Bussar har hittills sålt närmare 1000 hybridbussar runt om i världen. Den väsentligt reducerade bränsleförbrukningen med upp till 39 procent minskar koldioxidutsläppen med samma omfattning. Tillsammans med minskade kväveoxid- och partikelutsläpp medför detta en halvering av de totala utsläppen jämfört med en Euro 5-dieselbuss. Till detta ska läggas en bullerreducering till nollnivå vid stopp, stillastående och start vid busshållplatser.

– Med våra bussar blir stadstrafiken grönare, tystare och trivsammare för människorna, säger Edward Jobson.

* Verband Deutscher Verkehrsunternehmen

FAKTA/ EBUS Awards
EBUS Awards står under Tysklands transportminister Peter Ramsauers beskydd och kommer fortsättningsvis att delas ut vartannat år. I år delades utmärkelser i sju kategorier ut: hybridbussar, bränslecellbussar, batteribussar, innovativa komponenter till bussar med eldrift, företagskoncept, kurser-utbildning-fortbildning samt marketingåtgärder.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.408