23948sdkhjf

Malmö släpper in kommersiell buss

Nu är det grönt ljus för kommersiella bussar till Centralstationen i Malmö – Jernhusen och Malmö Stad har äntligen kunnat enas om en löstning som släpper in alla bussar.
Jernhusen och Malmö Stad äntligen kommit fram till en lösning om hur också den kommersiella busstrafiken ska få tillgång till Centralstationen i Malmö. Överenskommelsen har gjort i nära samverkan med Bussbranschens Riksförbund, Region Skåne och representanter för kommersiella bussföretag.

Fram tills nu har det bara varit Skånetrafikens bussar som kunnat angöra stationen, medan långfärdsbussarna varit hänvisade till Svävarterminalen. Nu blir det bättre service till resenärerna när alla bussbolag, inklusive all kommersiell trafik, får hållplatser i direkt anslutning till Centralstationen i Malmö. Malmö stad blir härmed en föregångare i kollektivtrafiksverige genom att skapa goda förutsättningar för större valfrihet för resenärerna. Detta är ett viktigt syfte med den nya lagen om kollektivtrafik som infördes den första januari i år.

– Äntligen har vi hittat en lösning där det är möjligt att samla all linjelagd busstrafik vid Malmö Centralstation, som nu blir ett komplett resecentrum. Det är glädjande att även resenärerna som åker med långväga busstrafik också kan ta del av den service och de bytesmöjligheter som finns på stationen, säger Kerstin Gustafsson , gatudirektör i Malmö.

Den nya bussangöringen till stationen kommer att byggas i flera steg. I ett första skede öppnar Jernhusen nya hållplatslägen vid taxiangöringen på stationens norra sida för de bussföretag som idag använder Svävarterminalen. Samtidigt startar en utredning av förutsättningar för en utökning av den södra sidan av Malmö C (östra centralplan). Om utredningen visar att det är möjligt flyttar busstrafiken dit under 2014.

– Vi är mycket nöjda med att kunna erbjuda de kommersiella bussföretagen samma närhet till stationen som Skånetrafiken har. Alla bussresenärer får nu på ett enkelt sätt tillgång till stationens breda utbud av service och butiker, säger J örgen Lindahl , regionchef på Jernhusen.

Bussföretagen har länge efterfrågat yta vid stationen för att kunna lämna och hämta sina resenärer där det är mest naturligt, både ur ett resenärsperspektiv och ur ett serviceperspektiv.

– Malmö blir nu ett av de goda exemplen på hur man kan hantera frågor om tillgång, prissättning och drift av en offentligt ägd terminal för både upphandlad och kommersiell trafik. Det gynnar alla parter, inte minst resenärerna. En öppen marknad måste erbjuda konkurrensneutral tillgång till gemensam infrastruktur om marknaden ska kunna utvecklas. I den nya kollektivtrafiklagen berörs infrastrukturfrågorna, men endast övergripande. Samtidigt diskuteras de här frågorna just nu på många platser i landet och i brist på reglering är överenskommelser mellan parterna vägen framåt, säger Anna Grönlund , förbundsdirektör på Svenska Bussbranschens Riksförbund.

– Med det nya upplägget samlar vi alla resmöjligheter till ett centralt ställe, vilket gör hela resan lättare för alla våra resenärer och främjar det kollektiva resandet, säger Henrik Dagnäs , trafikdirektör Skånetrafiken.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062