23948sdkhjf

Få har bokat julresan

Enbart 29 procent av svenskarna som planerar att resa i jul har köpt sin biljett tre veckor innan julresandet drar igång enligt Swebus årliga julundersökning.
De flesta som planerar att ta tåget eller bussen i julhelgen väntar in i det sista med att boka biljetterna. Men Swebus varnar för riskerna med att vänta för länge. Julhelgen är en väldigt intensiv resehelg. I Swebus julundersökning uppger exempelvis sex av tio att de ska resa inom Sverige eller utomlands i jul. Det innebär att det är en trafikhelg med stora belastningar på trafiknätet.

– Det är just kombinationen av mycket resenärer och hög risk för att vädret ska ställa till det som gör det angeläget att boka sin biljett i god tid. Vid dåligt väder påverkas ofta tågtrafiken, vilket innebär att resenärer väljer bussen istället. Även om vi alltid gör vad vi kan för att sätta in extrabussar så tar platserna slut på vissa avgångar, säger Christel Grip , presschef på Swebus.

Swebus undersökning visar att insikten om vikten av att vara ute i god tid med sin biljettbokning inför julen är låg. Enbart 29 procent svarade att de har bokat sin julresa när det enbart är tre veckor kvar till resandet drar igång. Och det är främst de som planerar att ta tåget eller bussen som avvaktar, medan 75 procent av flygresenärerna faktiskt har bokat sin julresa.

Samtidigt är det många som har erfarenhet av att hamna i ett trafikproblem just till julen. Undersökningen omfattar alla trafikslag, tåg, flyg, buss och bil och visar att hela 38 procent har varit med om att deras julresa har blivit inställd eller försenad.

– Att boka sin biljett i tid är ingen vaccination mot förseningar så klart, men många har ju bevisligen erfarenheten av att vädret ställer till det. Sen har få dragit slutsatsen att det är dumt att vänta till sista stund med att boka. De flesta chansar på att det ska gå att få en plats i alla fall, säger Christel Grip.

Här är skälen till varför resenärer väljer att skjuta upp inköpet av julresan:

Mina resplaner är ännu inte bestämda: 45%

Planerar att göra det närmare jul: 25%

Jag har inte råd just nu: 15%

Jag har inte hunnit: 15%

Jag har inte hittat någon bra biljett ännu: 12%

Jag reser med trafikbolag där jag inte behöver
boka min biljett innan avgång 10 %

Det har inte blivit av bara 9%

Jag har inte orkat 6%

Jag har glömt bort 2%

FAKTA/om undersökningen
Undersökningen genomfördes under perioden 27 november till 2 december som en webbenkät riktad till Swebus resenärer. Totalt svarade 3495 personer på enkäten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093