23948sdkhjf

Tallinn först med julgran

Världens första julgran uppfördes i Tallinn 1441 under en ceremoni som involverade sång och dans mellan ogifta köpmän och lokala flickor runt ett träd.
Det är nog inte många som vet att världens första julgran fanns på Rådhustorget i Tallinn för 573 år sedan. Faktiskt på samma plats som den stora gran som pryder den nu pågående julmarknaden i Gamla stan i Tallinn. Julgranar i hemmet blev dock inte populära förrän under 1800-talet.

I äldre tider, var traditionen att göra speciella julkronor vida spritt bland esterna. Detta gjorde man som pynt till julgranen för att efterlikna kyrktornens klockor. Traditionen försvann runt sekelskiftet och ersattes istället av andra julsymboler. Men under 1970-talet fick traditionen nytt liv då det återigen blev populärt att göra julkronor.

Varje år den 24 december deltar Estlands president i en julgudstjänst och förklarar julfrid. Att deklarera julfrid är en 350 år gammal tradition som startade under 1600-talet efter ett beslut av den svenska drottning Kristina.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094