23948sdkhjf

Stor bussaffär för Fältcom

IT-företaget Fältcom ska göra New Yorks busstrafik smartare - ett genombrott för det svenska företaget på USA-marknaden.
Över 50 miljarder saker väntas vara uppkopplade mot sakernas internet år 2020, något som fått beteckningen IoT, Internet of things. Sensorer tar emot och analyserar data och kommunicerar med omvärlden för att skapa smartare och attraktivare miljöer, varor och tjänster. Ett skifte som beskrivits som större än före och efter internet, appar och smartphones.

Städer över hela världen hela har omfamnat idén om den uppkopplade staden. Nu inleder New Yorks kollektivtrafikmyndighet New York City Department of Transportation, NYC DOT, ett program för att förbättra trafikinformationen vid New Yorks busshållplatser med hjälp av svensk IoT-teknik från Fältcom.

Solcellsdrivna trafikinformationsskyltar utrustas med Fältcoms öppna plattform MIIPS som via nätet tar emot realtidsinformation från en server uppkopplad mot stadsbussarnas GPS. Lösningen gör att resenärerna kan informeras om hur många hållplatser bort bussen befinner sig, information som också är tillgänglig via smartphoneappar.

– Det här innebär i grunden en ny teknikstandard för New York som förbättrar resenärernas tillgång till reseinformation, säger Mikael Långström , vd för Fältcom i Umeå

Fältcom blir i och med affären det första svenska företaget med en lösning godkänd för uppkoppling till blåljusnätet NYCWiN (NYC Wireless Network), blåljusnätet som polis och brandkår använder.

– NYC DOT är en prestigekund som innebär ett genombrott för vår expansion i Nordamerika, säger Mikael Långström.

Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA, har med stöd från VINNOVA tagit fram en IoT-strategi för Sverige. Den understryker vikten av att fler företag vågar satsa på att export och ta en större del av världens IoT-affärer. Helt i linje med regeringens nya exportstrategi där fler små och medelstora exportföretag identifieras som avgörande, liksom att svenska produkter och system når högre upp i förädlingskedjan.

– Jag hoppas att vår affär blir en viktig signal som får svenska företag att satsa på de globala affärerna och bidra till förverkliga IoT-marknadens enorma potential. IoT kan definitivt vara Sveriges nästa stora exportunder, säger Mikael Långström.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094