23948sdkhjf

Bälteskudde gratis i bussen

Swebus tar nu bort avgiften på bälteskuddar till barn - Syftet är att stimulera de små resenärerna att använda bältet.

Under april genomförde Swebus ett test där resenärerna erbjöds bälteskuddar gratis, utan bokningsavgiften på 29 kronor. Resultatet blev över förväntan – antalet bokade bälteskuddar mer än tredubblades. Därför kommer Swebus nu att permanenta tillgång till bälteskuddar utan extra kostnad.

– 29 kronor var en administrativ avgift och vi trodde faktiskt inte att den påverkade användandet nämnvärt. Men när vi såg utfallet av testet blev det tydligt att om vi erbjuder bälteskuddar utan extra kostnad är det fler som använder dem. I förlängningen kommer det att påverka bältesvanorna positivt, säger Christel Grip, presschef på Swebus.

Enligt svensk lag måste alla bussresenärer över tre år använda säkerhetsbälte om det finns. Alla Swebus expressbussar är utrustade med säkerhetsbälte som 83 procent av resenärerna alltid använder. En bit kvar till 100 procent, helt enkelt.

Resenärer bokar bälteskuddarna samtidigt som de köper sin resa på www.swebus.se. På varje buss finns det fyra bokningsbara bälteskuddar.

FAKTA/Säkerhet på Swebus bussar
- Alla resenärer - även barn - har en egen sittplats och ett säkerhetsbälte. Swebus tillåter inga stående resenärer.
- Säkerhetsbälte finns i alla bussar och vid samtliga sittplatser.
- Inför varje resa informeras passagerare om bälteslagen och uppmanas att använda bältena.
- Bältesanvändningen ombord kartläggs årligen i ombordundersökningen Bältesrapporten för att följa hur informationsarbetet ombord påverkar resenärernas bältesvanor.
- Alkolås finns på alla Swebus egna bussar.
- Dagliga säkerhetskontroller utförs på fordonen.
- Alla Swebus egna bussar har säkerhetsutrustning som bland annat innefattar brandsläckare, brandvarnare, brandfilt och reflexvästar.
- Att resa med buss är det säkraste sättet att färdas på vägarna. Skaderisken är 8 gånger större för bilister och 144 gånger större för mc-förare och mopedister.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047