23948sdkhjf

Stockholm får elbussar

Under Kollektivtrafikdagens Break out session 2 fanns en rubrik som löd "Elbussar i Stockholm?" – Jens Planbeck, SL säger att det snart ska bli ett utropstecken i stället.

Enligt Jan Planbeck, chef strategis utveckling på SL i Stockholms län så gäller det att de regionala kollektivtrafikmyndigheterna måste sätta upp mål som möjliggör för elbussen att införas. 

– Bara då kan vi tjänstemän agera, om i vårt fall Stockholms läns landsting ställer upp målen på ett sådant sätt som gör att vi kan sätta igång med att köra elbussar i Stockholm, säger Jan Planbeck

Vad pågår då i Stockholms län? Jo först var det piloten med laddhybridbussarna som kördes i ZeEus-projektet. Bussarna snabbladdas vid ändhållplatserna via pantograf. För att klara en sådan utveckling krävs mycket samarbete med befintliga markanvändare för att få bygga laddstationerna. Det tog tid. 

I Södertälje går en induktionsladdad elbuss i ett annat proejket. Vissa tekniska problem har visat sig men allt har hittills gått att lösa.

– Induktionsladdning har aldrig prövats i Norden tidigare, nu behöver vi inte fler piloter, vi kan köra igång elbussarna direkt så fort besluten från politikerna kommer, säger Jan Planbeck.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141