23948sdkhjf

BusNordic i sikte

De nordiska länderna vill fastställa en gemensam plan för ett enda dokument med upphandlingskrav för bussar - Projekt BusNordic börjar ta form.

Dokumentet som behandlades på ett gemensamt möte med de nordiska länderna i Stockholm 5 maj ska harmonisera initiativen Buss2014, NordicBus, Standard Norge och övriga existerande nationella busskrav. Syftet är att undvika fördyrande särkrav och göra det möjligt att flytta bussar i den upphandlade busstrafiken inom Norden.

Ledande befattningshavare i de nationella branschorganisationerna för trafikbeställare och operatörer samt de nordiska huvudstäderna har tagit beslut om att satsa resurser på ett gemensamt projekt. De avslutade huvudstädernas projekt NordicBus och ersatte det med BusNordic. Med tillägg för harmonisering av kraven från gemensamma dokumentet kommer man slutföra Standard Norgeprojektet. Sverige fortsätter använda Buss 2014 tills det nya dokumentet är beslutat och publicerat. Danmark har i nuläget valt att stå utanför projektet men kommer acceptera flytt av bussar som uppfyller de nya gemensamma kraven. 

Syftet med BusNordic är att synkronisera de redan pågående initiativen till ett gemensamt dokument som beskriver de funktionskrav som ska utgöra standard vid upphandlingar av busstrafik i de Nordiska länderna. Det gemensamma dokumentet kommer beskriva de funktionskrav som går utöver ECE-reglemente 107 och gällande lagstiftningar. Vid introduktionsmötet framförde deltagarna vikten av att lägga fokus på användbarheten för medlemmar respektive nyttan för våra resenärer. Kvaliteten är viktigare än tid. Alla delar målsättningen att man ska använda det gemensamma dokumentet i dess helhet.

Projektets uppgift är att leverera

  • ett gemensamt dokument som beskriver de funktionskrav som ska utgöra standard vid upphandlingar av busstrafik i hela Norden
  • förslag på implementationsplan för det gemensamma dokumentet
  • förslag på en Nordisk förvaltningsorganisation som ansvarar för uppdateringar och utveckling av dokumentet

– Vi delar alla samma vision, att fler ska resa billigare med oss. Enas vi om ett gemensamt dokument som beskriver de funktionskrav som ska utgöra standard vid upphandlingar av busstrafik i de Nordiska länderna, så ökar marknaden. Vi gör det lättare att flytta bussar mellan länderna och olika avtalsområden. Det bidrar till en mer kostnadseffektiv kollektivtrafik, säger Elisabeth Andreasson som är gemensam projektledare i arbetet.

Planeringsfasen av projektet är avslutad. BusNordic går vidare med arbetet i utförandefasen som de beräknar ska fortgå fram till årsskiftet 2017. Därefter initierar man godkännandefasen för att sedan överlämna till respektive land för implementation. Nästa gemensamma projektmöte är inplanerat i slutet av juni.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.188