23948sdkhjf

Litauen bjuder på musik

I Litauen genomförs många musikfestivaler under sommaren - Rt-forum har listat de viktigaste som lämpar sig för bussturism.

Det finns en stark musiktradition i Litauen, landet som faktiskt ligger mitt i Europa - världsdelens mittpunkt är också det ett besöksmål som lockar vissa geografiskt inriktade bussturister. När det gäller musikfesterna och festivalerna så genomförs de på många håll i landet.

Litauerna själva älskar sina musikfestivaler och sommarmånaderna bjuder på ett rikt utbud med såväl lokala som internationella artister och band. Litauens natursköna landskap ger en stämningsfull inramning för många av festivalerna, och det finns även mycket annat intressant att upptäcka i festivalstäderna.

Två stora musikfester sträcker sig över hela sommaren, den största är Christopher Summer Music, i Vilnius 2 juli – 27 augusti. Med över 50 kulturevenemang och ett varierat musikutbud från klassiskt till världsmusik och traditionell folkmusik erbjuder festivalen något för alla. Pažaislis Music Festival i Kaunas 2 juni ­– 27 augusti, är Litauens största återkommande festival för klassisk musik med över 40 lokala och världsartister på olika scener.

För rockpubliken är Devilstone, i Anykščiai 13 – 16 augusti, den största tilldragelsen, med över 50 inhemska och internationella artister. Här ingår även filmvisningar och andra kulturevenemang. Anykščiai är en mycket populär plats att besöka även för sina vackra naturområden, där besökarna bland annat kan gå en vandring i trädtopparna i Anykščiais Treetop Walking Path.

Granatos Live i Rumšiškės är en pop- och folkrockfestival som hålls på ett av Europas största friluftsmuséer. Rumšiškės som ligger 18 kilometer öster om Kaunas, är också en populär plats för att fira den traditionella litauiska vårfestivalen Uzgavenes.

För alla som älskar modern och aktuell populärmusik finns Litauens eget Glastonbury eller Roskildefest Karklė Live Music Beach, Karklė 18 – 20 augusti, med över 15 000 deltagare vid Östersjöns strand.

Jazz-fantasten välkomnas till Klaipeda Castle Jazz Festival, Klaipeda 1 – 3 juni. Det är en festival som gästats av flera internationella artister som Toots Thielemans, Billy Cobham Culture Mix, Victor Baily och flera andra. 

För blues återkommer för 25:e året i rad Bliuzo Naktys, Varniai 7 – 8 juli. Detta är festivalen som kallas för Litauens egen Woodstock för sin alldeles speciella atmosfär och känsla.

FAKTA/Några av Litauens bästa musik- och kulturfestivaler

Juni

1 – 3 juni 

Klaipeda Castle Jazz Festival, Klaipeda. Jazzfestival. Info finns här!

2 juni – 27 aug 

Pažaislis Music Festival, Kaunas. Klassisk musik. Info finns här!

5 – 22 juni 

Vilnius Festival, Vilnius. Klassisk musik. Info finns här

15 – 22 juni 

International Thomas Mann festival “Pandora’s Box?”, Neringa. Jazzfestival

Info finns här!

Juli

2 juli ­– 27 aug 

Christopher Summer Music, Vilnius. Bred musik- och kulturfestival.

Info finns här

7 – 8 juli 

Bliuzo Naktys, Varniai. Bluesfestival. Info finns här

Augusti

4 – 6 aug 

Granatos Live, Rumšiškės. Pop/folkrockfestival på ett av Europas största friluftsmuséer.
Info finns här!

13 – 16 aug 

Devilstone, Anykščiai. Rock- och kulturfestival. Info finns här

18 – 20 aug 

Karklė Live Music Beach, Karklė. Pop/rock/indie/electro/danceparty-festival. Info finns här

18 – 20 aug 

Visagino Country, Visaginas. Countrymusik. Info finns här!

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094