23948sdkhjf

Nordens statschefer i Helsingfors

I år är det 100 år sedan Finland blev en självständig stat - Nyligen var alla nordiska statschefer på plats i Hanaholmen öster om Helsingfors city.

Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige och Finland återinvigdes 31 maj under högtidliga former. President Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio, Drottning Margrethe II av Danmark, Konung Carl XVI Gustaf och Drottning Silvia av Sverige, Konung Harald V och Drottning Sonja av Norge samt Islands president Guðni Thorlacius Jóhannesson och hans maka Eliza Jean Reid deltog alla vid återinvigningsceremonin.

Festligheterna på Hanaholmen i Esbo var en del av firandet av Finlands 100 år av självständighet.

– Hanaholmen har genomgått en omfattande renovering och tillbyggnad och återinvigningen kunde knappast få en värdigare inramning än så här. En mycket ung Sveriges Konung Karl XVI Gustaf närvarade när Hanaholmen invigdes den första juni 1975 och han var här nu igen i sällskap med drottning Silvia och de andra nordiska statscheferna. Det känns väldigt speciellt och visar vilken central roll Hanaholmen genom åren har spelat och fortfarande spelar i det nordiska samarbetet, säger Hanaholmens vd Gunvor Kronman

På Hanaholmen välkomnades statsöverhuvudena med sång av Grex Musicus. Därefter förflyttade de sig till auditoriet där det officiella programmet inleddes med musik av Maria Ylipää och Marzi Nyman.  

Efter musikinslaget hälsade Maria Ylipää och Jan-Erik Enestam gästerna välkomna. Enestam är ordförande för Kulturfonden för Sverige och Finland, som har det yttersta ansvaret för Hanaholmens verksamhet. Därefter höll Republikens President sitt tal.

Efter presidenten talade H.M. Konung Carl XVI Gustaf och därefter återinvigde presidenten och kungen Hanaholmens kulturcentrum. Programmet på Hanaholmen avslutades med tal av direktionsordföranden Kimmo Sasi och ett musikinslag av a cappella-gruppen FORK.

Festligheterna för att fira Finlands 100 år av självständighet kommer att fortsätta året ut och RT-forum lär återkomma i ämmnet. Men Hanaholmen är redan nu ett intressant delmål för bussresan i österled.

Kommentera en artikel (2)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.204