Nya tåg för Skånetrafiken

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Efter kritik från oppositionen och krav från resenärerna - Nu flaggar Skånetrafiken för miljardinvestering i nya tåg på sträckan Helsingborg-Köpenhamn.

Kollektivtrafiknämnden kommer att föreslå Regionfullmäktige att Skånetrafiken får nya tåg på sträckan Helsingborg – Köpenhamn för att möta resenärernas framtida förväntningar på service och kvalitet.

Fokus på det nya tågsystemet ska sättas på att uppfylla resenärernas behov och önskemål på hög bekvämlighet och enkelhet i vardagen. Det ska vara lätt för resenärer som har bagage, barnvagnar, funktionshinder och samtidigt ska resan anpassas för dem som vill ha hög komfort, arbetsmöjlighet, lugn och ro eller vill umgås.

– Det rödgröna styret har en hög målsättning i att skapa en bra och tillgänglig kollektivtrafik för våra resenärer. Därför går vi nu fram med en stor investering i ett nytt tågsystem som ska täcka sträckan Helsingborg – Köpenhamn. De nya tågen kommer att innebära att det både blir enklare och bekvämare att resa kollektivt. Det är en framtidsinriktad satsning som gör det mer attraktivt att resa med Skånetrafiken samtidigt som vi värnar klimat och miljö, säger Stefan Svalö (S), ordförande i kollektivtrafiknämnden.

– Detta kommer att bli starten på en ny och spännande nivå när det gäller komfort, service och kapacitet i tågtrafiken i Skåne och över Sundet. Nu tar vi ytterligare ett steg för att få kollektivtrafiken att på allvar konkurrera med bilen, säger Nicklas Ljungström (MP), 1:e vice ordförande kollektivtrafiknämnden.

Fordonen kommer att utformas med fokus på att skapa en modern miljö anpassad för resenärerna men även på god kapacitet. Målet är att tågsystemet ska vara både bättre och billigare än Skånetrafikens övriga trafiksystem vilket gynnar resenärer och skattebetalare.

Det finns flera tydliga kopplingar mellan det nya tågsystemet och politiska beslut som tagits om de långsiktiga målen som är uppsatta inom Skånetrafiken. Marknadsandsandelen ska dubblas till 40 procent år 2030 och senast 2025 ska åtta av tio kunder vara nöjda med Skånetrafiken.

– Gör vi inte den här satsningen nu kan vi missa fördubblingsmålet för 2030. Vi har sett markanta resandeökningar kopplat till investeringar i infrastrukturen, såsom för Öresundsbron och Citytunneln. Jag kan se samma effekt för Tågsystem 3, det kommer bli Skånetrafikens flaggskepp som personifierar framtidens resande utifrån resenärernas behov, säger Linus Eriksson, trafikdirektör, Skånetrafiken.

För att möta de långsiktiga målen om ett ökat resande behöver de nya tågen ha betydligt högre passagerarkapacitet än vad dagens fordonsflotta kan erbjuda. Eftersom en del stationsplattformar inte medger längre tåg studerar Skånetrafiken en lösning där tågen har två våningsplan.

Ärendet om Tågsystem 3 behandlas vid Kollektivtrafiknämndens sammanträde den 12 juni. Investeringskostnaden beräknas till cirka 1,6 miljarder och tågen beräknas tas i drift i december 2019.Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu
Plus

Stensäker eftermarknad

Mekka Traffic är inte bara verkstad, det är också koncernmoder till Sveriges största privatägda bussbolag – Bergkvarabuss. Verkstaden har dock en nyckelroll som ser till att bussarna rullar bekymmersfritt och det finns plats för fler externa kunder hos Mekka.

Plus

Rätt sits i bussen

Ergoseat i Kungsbacka är en renodlad återförsäljare av förarkomfort till kommersiella fordon, alltså alla fordon över 3,5 ton - buss, lastbil och andra nyttofordon. Konkurrenterna är få på en stabil marknad – förr eller senare behöver alla byta upp sig till en ny och bättre förarstol. Billigare då att köpa ny stol än en helt ny buss.

Skånetrafiken i mångmiljardaffär

Skånetrafiken har genomfört en av Sveriges största tågaffärer i en upphandling av drift och underhåll av Pågatåg - Hur många miljarder? Läs här!

Snart presenteras finalisterna!

Miljoner till biogasforskning

Biogasforskning vid Mittuniversitetet får 9,3 miljoner kronor - Nu ska forskarna kunna lösa problemet med biogasbristen.

Stopp för pendeltågstrafiken

Arbetet koppla på Stockholms nya pendeltågstunnel stoppar delar av pendeltågstrafiken under sommaren - Ännu ett arbete ställer också till det.

13 elbussar till Malmö

Volvo Bussar ska leverera 13 elbussar till Nobina när Malmö satsar på eldriven kollektivtrafik

Arkiv

Sävenhed till Edeva

Norrtälje får elbussar

Ubers vd avgår

Sommarstängt i Stockholmstrafiken

Ankeborgs tunnelbana

Eldrivna ledbussar i Göteborg

Först kom el- och elhybridbussarna som rullar på uppmärksammade linje 55 i Göteborg - Nu kommer nästa steg med betydligt större elbussar!

Nobina kör på i Malmö

Nobina får förlängt förtroende av Skånetrafiken att bedriva stadstrafik i Malmö - Och nu blir det fler elbussar.

Uppåt för Skånetrafiken

Skånetrafiken redovisar god resandeutveckling för maj med över 15 miljoner resor - Ett visst trafikslag går allra bäst!

Transdev jagar Keolis

387 bussförare har kvalificerat sig till Bussförar-SM 2017 - Keolis har flest anmälda förare, men Transdev ligger inte långt efter!

Skovgaard tar över GUB

Jonas Skovgaard har tillträtt som ny VD för Gamla Uppsala Buss AB (GUB), ett av Sveriges sista och även största offentligägda bussbolag.

Trafikstart i Luxemburg

Utrop kollas i väst

Västtrafik har kontrollerat utropen på tio hållplatser och knutpunkter i Göteborgs stadstrafik - Här redovisas var de ska höras extra bra.

Saudi valde MAN-bussar

De saudiarabiska kollektivtrafikbolaget SAPTCO och RATP har beställt 240 MAN Lion´s City till sin stadsbusstrafik i huvudstaden Riyad - Första affären för MAN i Saudiarabien.

Djurgårdsfärjan 120 år

Djurgårdsfärjan har varit ett stående inslag i stockholmarnas stadsbild sedan 1897, alltså i 120 år - Det firades 11 juni!

Kollektivtrafikens kostnadsökning kan brytas

Kostnadsökningen inom kollektivtrafiken är ett problem som Sveriges Bussföretag uppmärksammat under lång tid - Men kostnadsökningen kan brytas.

2

Sju av tio sågar kollektivtrafiken

Hela 70 procent av svenskarna är missnöjda med kollektivtrafiken i sina städer - Här redovisas vad det beror på att så många är så missnöjda.

1

Turism med kollektivtrafik

Turista med hjälp av kollektivtrafiken? Ja, det är möjligt i Bergsslagen och Dalarna, läs mer om hur det går till här!

Nya tåg för Skånetrafiken

”Tillåt 21-metersbussar!”

Trognaste busskunden i Skaraborg

Fortsatt Setra i topp

Trög maj för bussarna

Busskrasch i Västerås

Keolis toppar Bussförar-SM

BusNordic i sikte

Hogia expanderar stort

Bussresenärerna nöjdast

Jojo Sommar i Skåne

Enklare välja SJ-biljett

Sänd till en kollega

0.167