23948sdkhjf

Djurgårdsfärjan 120 år

Djurgårdsfärjan har varit ett stående inslag i stockholmarnas stadsbild sedan 1897, alltså i 120 år - Det firades 11 juni!

Djurgårdsfärjans första 120 år uppmärksammades med ett jubileum söndag 11 juni. Jubileumseventet var öppet för alla, och det kom att hållas på terminalerna på Skeppsbron vid Slussen och Allmänna Gränd vid Gröna Lund. Gästerna inbjöds att delta i frågesport med fina priser i potten och barnen bjuds på klubbor. Eventet pågick mellan klockan 10 och 16. Båtarna gick under dagen enligt ordinarie tidtabell.

– Djurgårdsfärjan är ett självklart inslag i Stockholms stadsbild, på samma sätt som Stadshuset och Kungliga slottet. Det är något som absolut förtjänar att firas, säger Richard Borgström, sjötrafikchef på trafikförvaltningen.

Djurgårdsfärjorna ägs av Stockholms läns landsting och bemannas och drivs av Djurgårdens Färjetrafik AB. Sedan 2014 gäller samtliga SL-biljetter inklusive reskassan på båtarna. Närmare tre miljoner passagerare reser med Djurgårdsfärjorna varje år.

Det blev extra festligt att ta Djurgårdsfärjan vid jubileet 11 juni. Eventet är också ämnat att sprida kunskap om Djurgårdsfärjans anrika historia. Utöver de moderna färjorna kommer Djurgården 7, byggd 1893, att vara specialinsatt i trafik. Under dagen avgår Djurgården 7 en gång i halvtimmen från Slussen och Allmänna Gränd.

Barnen kunde hämta gammaldags färjepolletter vid terminalen på Slussen och byta mot en klubba på Djurgården 7 eller i den gamla pollettkiosken som fortfarande finns kvar bredvid den moderna färjeterminalen på Allmänna Gränd.

– Vi tycker att det är oerhört roligt att Djurgårdsfärjan har fyllt en funktion för stockholmarna i 120 år och är stolta över att vara en del av både Stockholms historia och nutid, säger Petter Sarv, vd på Djurgårdens Färjetrafik AB.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125