23948sdkhjf

Sommarstängt i Stockholmstrafiken

Spårtrafiken i Stockholm står inför ett omfattande sommarstopp - Nu blir det buss på många håll i stället.

Stockholm fortsätter att växa och i takt med det måste Stockholms kollektivtrafik rustas upp och byggas ut. Flera av de arbeten som kräver avstängningar görs under sommaren för att minska påverkan på resenärerna.23 juni stängs Roslagsbanan till Österskär och Tvärbanan mellan Alvik och Solna. Den 25 juni stängs hela Saltsjöbanan av.

– Vi är medvetna om att våra resenärer upplever avstängningarna som besvärliga, men de är nödvändiga för att vi ska få en bättre trafik när allt är klart. Mitt bästa tips till våra resenärer är att planera sin resa på sl.se eller i vår app säger Fredrik Cavalli-Björkman, tillförordnad trafikdirektör vid trafikförvaltningen i Stockholms läns landsting.

23 juni stängs banan vid Djursholms Ösby. Det innebär att tågtrafiken på Österskärslinjen stängs fram till den 9 december, vid sidan av den sedan tidigare avstängda Kårstalinjen. Trafiken ersätts med buss.

På de avstängda sträckorna byggs Roslagsbanan ut med dubbelspår, stationerna vid Roslags Näsby, Tibble och Ensta byggs om och det görs säkerhetshöjande åtgärder och byggande av bullerskydd. Åtgärderna ger ökad kapacitet, bättre punktlighet och ökad tillgänglighet. Det påbörjas även arbete med ombyggnad av Hägernäs station och ett nytt resecentrum med en ny station med bussterminal i Arninge.

Signalsystemen för Tvärbanan Solnagren och Sicklagren kopplas ihop så att man kan resa hela vägen från Sickla till Solna utan omstigning i Alvik. Sträckan Sickla udde-Alvik har varit avstängd sedan 25 mars. Mellan 23 juni och 4 augusti stängs även sträckan Solna station-Alvik av och ersätts med buss. Under högtrafik kommer ersättningstrafiken att ha fler avgångar än under tidigare somrar. Vid Johannesfred är en av hållplatserna flyttad, så att bussen kommer att stanna vid väderskyddet för resa i båda riktningarna.

Den 5 augusti öppnas Tvärbanan för trafik på sträckan Solna-station-Stora Essingen och den 2 oktober öppnar hela linjen. Då har banan även förlängts till Sickla där det blir en bytespunkt till Saltsjöbanan.

Upprustningen av Saltsjöbanan fortsätter och sträckan Henriksdal Solsidan/Saltsjöbaden stängs av 25 juni 17 september och ersätts med buss.

De arbeten som görs på Saltsjöbanan omfattar bland annat bullerdämpande åtgärder, upprustning av Neglingedepån, upprustning av stationer, nytt signalsystem och nya kontaktledningar. Vid Henriksdal ska tågtunneln tätas för att förhindra inläckage och isbildning vintertid. Tunneln ska även vidgas för att ge plats för nya elinstallationer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063