23948sdkhjf

Transportstyrelsen nobbar dansk varning

En ny dansk modell med varningar för överträdelser av kör- och vilotider skulle fungera utmärkt också i Sverige - Men Transportstyrelsen säger nej.

1 juli infördes i Danmark ett system för varningar vid mindre allvarliga överträdelser för kör- och vilotider. Sveriges Bussföretag framförde till svenska Transportstyrelsen, tillsammans med andra organisationer, i våras ett förslag om varningar för mindre överträdelser istället för böter för förare och sanktioner för företaget. Ett förslag som inte finns med bland de förslag till förändrad tillsyn av kör- och vilotider i Sveriges som Transportstyrelsen i maj överlämnade till regeringen.

– Vi har en bra dialog med Danmarks transportminister i denna fråga. Han har förståelse för det i många avseenden fyrkantiga regelverk som EUs kör- och vilotidsregelverk utgör. Frågan om att etablera ett system med varningar för mindre allvarliga förseelser är en fråga vi drivit länge, säger Steen Bundgaard, förbundsdirektör vid Danske Busvognmaend, Sveriges Bussföretags danska systerorganisation.

 – Vi har tidigare fått besked att ett sådant varningssystem inte är en framkomlig väg utifrån nuvarande regelverk. Men eftersom Danmark lyder under samma lagstiftning hoppas vi det danska exemplet kan ge den svenska Transportstyrelsen anledning att fundera ett varv till, säger Anna Grönlund, branschchef och vice vd vid Sveriges Bussföretag.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093