WSP vann mångmiljonkontrakt

| Av Thomas Dietl | Tipsa redaktionen

Ett historiskt kontrakt värt totalt 330 miljoner kronor har tecknats mellan statliga danska järnvägsbolaget DSB och WSP Norden - Läs mer här!

Det vunna kontraktet gäller rådgivande tjänster inom teknik och förvaltning vid anskaffning av framtida tågflotta för hela det danska järnvägsnätet. Kontraktet sträcker sig över 15 år och är värt 330 miljoner kronor. Investeringen, som har ett sammanlagt värde av 20 miljarder danska kronor, blir ett av Europas mest omfattande tågprojekt.

DSB:s största fordonsprojekt någonsin i dansk historia har fått namnet Fremtidens Tog och är utan tvekan en av de viktigaste upphandlingarna i järnvägsbranschen. Fremtidens Tog handlar inte bara om förvärv av nya fordon genom specifikation, design, upphandling, leverans och implementation. De rådgivande tjänsterna inkluderar även vad DSB har valt att kalla ”Derived Projects”. Dessa följdinvesteringar innefattar en serie med projekt som nya faciliteteter för underhåll, nya IT-system samt verksamhetsförändringar som kommer att behövas i och med den nya flottan och dess inverkan på samhället. Det är därför att betrakta både som ett teknik- och affärsrådgivningsprojekt.

Efter en intensiv offentlig anbudstävling meddelade DBS den 1 februari att de valt WSP som konsult med uppdrag att stödja under hela processen, vilket i praktiken innebär bemanning för ett 15-årigt kontrakt.

– Med WSP känner vi oss säkra att vi har valt en långsiktig partner med unik förmåga att kombinera strategisk och multidisciplinär teknisk rådgivning för anskaffning av tåg, följdinvesteringar och affärsförändringar, säger Jürgen Müller, Programme Director för Fremtidens Tog på DSB.

WSP Rail Advisory vann över högt ansedda internationella konkurrenter med ett anbud som kombinerar Advisory och Rolling Stock Engineering.WSP var de enda anbudsgivarna som inte behöver samarbeta med ett annat bolag för att kunna erbjuda de efterfrågade tjänsterna.

– Vi är mycket stolta och glada över att ha vunnit detta prestigeprojekt. Det är värt att notera att vi vann på kvalitet, inte pris. Det visar på styrkan i två huvudlinjer i WSP Nordics strategi de senaste åren; Rail Advisorys tillväxt och skapandet av ett starkt ingenjörsteam inom järnvägsfordon, säger Magnus Meyer, vd WSP Norden.Håll dig uppdaterad med RT-Forum
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu
Plus

Segt för svenska superbussar

Bussbana - en bana där bara superbussarna får köra har blivit framgångsrika på många håll, men inte i Sverige, än så långe. Men det finns både planer och hopp om mer, läs här!

Citaro för Nobina i Malmö

RT-forum önskar trevlig sommar!

RT-forums redaktion har nu lämnat Visby och Almedalsveckan - Nästa nyhetsbrev kommer 9 augusti, tills dess tillönskas alla annonsörer och läsare en riktigt trevlig sommar.

Plus

Forskningens roll i kollektivtrafiken

Kollektivtrafiken står inför stora utmaningar men många kör på i gamla hjulspår - Frågan om forskningens roll i kollektivtrafiken diskuterades under Almedalsveckan, läs här!

Keolis kör på i Jönköping

Mer transport för Hogia

Programvaruföretaget Hogia växer stadigt och satsar nu på ett nytt affärsområde, Hogia Transport Systems - Läs här vad det här handlar om!

Busch Thor ratade kollektivtrafiken

Arkiv

Fyrspår Lund-Hässleholm spikat

Nöjdare Pågatågsresenärer

Nöjdare Pågatågsresenärer i nytt samarbetsavtal mellan Skånetrafiken och Arriva - Här förklarar parterna varför.

Grönt för självkörande fordon

Ingen framtidsfantasi utan verklighet - Sedan 1 juli kan alla möta ett självkörande fordon på vägen för nu får de köra utan förare.

Nettbuss Travel ökar

Kollektivtrafik inget för Andersson

Mer kollektivtrafik för pengarna

Mer kollektivtrafik för satsade skattepengar – län för län, det vill Sveriges Bussföretag åstadkomma i stället de för skenande kostnaderna vi ser i dag.

Tågen klår flyget

Sambulans i Skellefteå

Skellefteå buss vinner upphandlingen av sambulansen i Västerbottens läns landsting - Vad är då en sambulans? Läs om det här!  

Sänk taxiåldern

Sänk ålderskravet för taxiförare till 19 år, bygg ut SFI och vidga RUT till att omfatta taxitjänster. Det är Svenska Taxiförbundets recept för att snabbt få fler unga och utrikes födda i arbete.

Nytta för miljardbelopp

Kollektivtrafiken skapar samhällsnytta för betydligt mer än 14 miljarder kronor netto varje år - Det visar en ny rapport från Svensk Kollektivtrafik.

Plus

Låna och bygg höghastighetsjärnvägen

Sverigeförhandlingen vill bygga hela den tänkta höghastighetsjärnvägen på en gång och så snabbt som möjligt - Men de har också en plan B, läs mer här!

Lööf nämnde järnvägen

Plus

Framtiden lockade många

Hur kollektivtrafiken kan tänkas bli i framtiden fyllde ett seminarium under Almedalsveckan till bristningsgränsen.

Fortsatt motigt för kommersiell trafik

Alla hinder finns fortfarande kvar när det gäller den kommersiella kollektivtrafikens möjligheter - Det konstaterar Sveriges Bussföretag i sin årliga rapport.

Ny kombinerad mobilitet

Samtrafiken blir allt mer fordonsagnostisk och startar samarbete med bilpoolen Sunfleet - Läs här hur det ska gå till att resa med den nya sortens kollektivtrafik!

Bzzt - fossilfri taxi

Taxibranschen satsar på fossilfritt genom att gynna elbilstaxi - Små smidiga fordon som ökar mobiliteten rullar nu i Göteborg och Stockholm.

Spårvagnsstrul i Lund

Region Skåne gör bedömningen att byggandet av depån för spårvagnarna blir kraftigt fördröjd - Därmed måste trafikstarten flyttas, läs om det här!

Plus

Bussträngsel kostar miljarder

WSP vann mångmiljonkontrakt

Ingen kollektivtrafik med Björklund

Palmkvist lämnar Swebus

Plus

Volvo bäst i juni

Ras för bussarna

Plus

Matnyttigt mingel med Samtrafiken

Transportstyrelsen nobbar dansk varning

Flygbussarna blir elektriska

Sjöstedt tog inte upp kollektivtrafiken

Plus

Island satsar på BRT

Rosén ny ordförande

Sänd till en kollega

0.167