23948sdkhjf

Elskatt på elbussar blir kvar

Moderaterna och Kristdemokraterna har ingenting om slopad elskatt för elbussar i sitt budgetförslag – endast Centern vill att skatten ska bort.

I Sverige kör eldrivna tåg och spårvagnar på el utan att betala elskatt. Elbussarna får märkligt nog betala elskatt trots att de drivs på samma el, detta har länge retat Sveriges Bussföretag som påtalat saken. Många har nickat förstående men beslutsfattande politiker har hittills inte agerat för att befria elbussarna från att behöva betala elskatt.

Ensamma står nu Centerpartiet som förslår slopad elskatt för elbussar, detta för att påskynda introduktionen av eldrivna bussar i kollektivtrafiken. Partiet anser att busstrafiken som drivs på el ska ha samma skatteförhållanden som den spårbundna trafiken. Men trots det finns ingenting om elskatten för elbussar med i vare sig den budget som läggs fram av Moderaterna och Kristdemokraterna, ej heller i Liberalernas budgetförslag.

Eftersom M/KD-budgeten nu gått igenom i riksdagen så blir alltså elskatten för elsbussar kvar medan tåg och spårvagnar kör på med skattefri el. Men den här typen av skatt kan komma att förändras när den kommande regeringen är på plats om den regeringen i så fall anser att frågan är värd att lyfta. Ingen vet i dag om detta kommer att ske.

På bilden ses en av de nya helt elektriska Snabbussarna i Karlstad som kör den första delen av Snabbusslinjen sedan 9 december. Det ser ut att bli uppskattade med elskatt även i fortsättningen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.3