23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Guide: Detta behöver du veta om att göra en budget!

| Medlemsnyhet | Företag Nordiske sponsrat innehåll

Står du i en ekonomisk situation som du vill göra bättre.

Du kanske känner att det är svårt att få pengarna till att räcka hela månaden? Du är lång ifrån ensam. Men din ekonomiska situation är kanske inte så dålig som du tror. En bra början för att få rätsida på din ekonomi är att göra en budget. Det skapar överblick och då blir det enklare att se vad dina pengar går till. Det kan till och med vara så att du en hel massa så kallade dolda utgifter som du inte tänker på. 

Så fungerar en budget
En budget ska täcka över olika saker som händer i din ekonomi över hela månaden. Det betyder att du inte bara är utgifterna som ska noteras även inkomster så föras in i budgeten. Men självfallet är det utgifterna som ofta är det största problemet. Speciellt de utgifter som man inte är helt klart över att man i själva verket har. Ett exempel är låt oss säga att du brukar köpa en bulle och en kopp kaffe varje morgon när du kommer till jobbet. Det är väl ingen större utgift tänker du. Det är ett erbjudande på femtio kronor. Men på en månad blir det en hel tusenlapp.

Det är pengar som du annars kunde ha använt på något helt annat. Och precis så fungerar en budget du kan nämligen upptäcka utgifter som du inte är klar över att du hade. En bulle och en kaffe blir en tusenlapp på en månad om du lägger till att du äter lunch ute varje dag också så är vi uppe i omkring femtusen kronor per månad. Det är en utgift som du hel hade kunnat slippa om du tar med dig mat hemifrån i from av en matlåda och köper en termos du kan ha kaffe i samt brer en bulle hemifrån. 

Dolda utgifter är onödiga
Utgifter som är onödiga är många gånger denna typen av dolda utgifter. Och det är på grund av detta det är så viktigt att göra en budget. Eftersom du på det viset kan se alla utgifter som du har i löpet av en månad och då komma till rätt med dessa. När du har räknat dig fram till att du lägger femtusen kronor på lunch och frukost varje månad är det inte så svårt att se att det är sextiotusen kronor per år. Det är mycket pengar för att äta lunch och frukost. Pengar som du hade kunnat lägga på en lägenhet, en bil eller en trevlig resa. 

Gör en uträkning
Det gäller alltså att ha koll på allt man spenderar sina pengar på och på grund av detta är det en bra idé att göra en budget. Där du listar alla dina utgifter som du har. När du sedan har gjort det kan du lista alla dina inkomster per månad och sedan gör du uträkningen. Då kan du se hur mycket du går plus eller minus varje månad. Om du går minus, eller bara lite i plus, kan du plocka bort onödiga utgifter och då får du möjlighet att spara pengar eller spendera på saker du i själva verket vill ha. 

Medlemsnyhet

Företag
Nordiske sponsrat innehåll

Sänd till en kollega

0.065