23948sdkhjf

Örebro kräver fossilfria transporter i upphandlingar

Region Örebro har tillsammans med dess kommuner och länsstyrelsen i Örebro beslutat att ställa krav på att transporter som upphandlas ska vara fossilfria.

I Örebro län står resor med transporter för omkring 40 procent av länets klimatutsläpp. 

Bakgrunden till den nyligen beslutade avsiktsförklaringen om att ställa krav på fossilfria transporter i upphandlingar, är ett önskemål från näringslivet i regionen.

Det framgår av ett pressmeddelande.

– Nyligen kom IPCC med tydliga budskapet att det är bråttom, att vi går när vi borde spurta. Jag tycker att det här gemensamma initiativet i vårt län är en mycket tydlig och konkret åtgärd som visar att vi höjer tempot för att klara klimatmålen, säger landshövding Lena Rådström Baastad, i en kommentar.

Avtalet initierades av representanter från näringslivet i Örebro läns energi- och klimatråd.

Lena Fagerlund, kommundirektör i Hallsberg, tillägger:

– För oss i Hallsbergs kommun är arbetet för hållbara transporter väldigt viktigt och därför drev vi den här frågan tillsammans med Laxå kommun. Vi är glada att alla offentliga organisationer i Örebro län strävar efter en snabbare omställning av transportsektorn. Samarbetet mellan kommunerna och näringslivet i länet fungerar väldigt bra.

Om Örebro läns energi- och klimatråd

Örebro läns energi- och klimatråd ska bidra till att öka takten i klimatomställningen. I rådet ingår näringslivet, kommunerna, universitetet och många branschorganisationer. 

Rådet bildades våren 2021 och leds gemensamt av Länsstyrelsen i Örebro län och Region Örebro län. Ordförande i rådet är regionstyrelsens ordförande Andreas Svahn (S) och landshövding Lena Rådström Baastad.

Källa: Örebro läns

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063