23948sdkhjf

'Birka Stockholm' ska kryssa på nytt – Gotlandsbolaget köper fartyget

Anrika M/S Birka Stockholm ska kryssa i Östersjön på nytt, det meddelar Gotlandsbolaget som köpt fartyget.

Gotlandsbolaget har köpt anrika M/S Birka Stockholm av Rederiaktiebolaget Eckerö för cirka 38 miljoner euro, motsvarande 426 miljoner svenska kronor. Fartyget ska trafikera Stockholm, Mariehamn och Visby.  

– Birka Stockholm är ett renodlat passagerarfartyg, och vi ser stora möjligheter för henne att komplettera Gotlandstrafiken. Under 2022 fortsatte vi att renodla vår fartygsflotta för att fokusera på infrastruktur och framtidens sjöfart. Med Birka Stockholm befäster vi ytterligare vår position inom passagerarsjöfart i Östersjön”, säger Håkan Johansson, vd Gotlandsbolaget, i ett pressmeddelande.

Birka Stockholm är mest känt för kryssningar mellan Stockholm och Mariehamn, en verksamhet som lades ner under pandemin. Nu återuppstår kryssningarna med Birka Stockholm i Gotlandsbolaget och Destination Gotlands regi. Fartyget ska även användas som komplement till den befintliga gotlandstrafiken.  

– Det finns en marknad för denna typ av kryssningar i Östersjön, och trafik till Visby delar av året kommer stärka intresset ytterligare. Visby har blivit en alltmer attraktiv kryssningshamn, och vi ser det som en fin möjlighet att både utveckla vår verksamhet, och skapa nya besöksanledningar till Gotland. För gotlänningar innebär det ett ökat antal avgångar för de som har mer tid och inte har med sig bil, eller vill göra en nöjeskryssning, säger Marcus Risberg, vd Destination Gotland.

Birka är ett renodlat passagerarfartyg utan bildäck. Den nya sträckan kommer att erbjuda tax-free, mat och underhållning och passagerarna kommer att kunna välja vilka sträckor de vill åka med. Uppstarten innebär även nya arbetstillfällen inom svensk sjöfart.

Verksamheten ska starta redan våren 2024. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094