23948sdkhjf

Lund C kan bli ny knutpunkt

Lund C kan bli ny knutpunkt för samtliga stadsbusslinjer när linjenätet görs om i augusti i år. Det står klart efter att kommunstyrelsen i Lund enats om ett yttrande.

Det aktuella förslaget har tagits fram av Skånetrafiken, Keolis och Lunds kommun och fick sitt stöd av kommunstyrelsen under måndagen.

Nu är det Skånetrafiken som ska fatta det slutgiltiga beslutet i frågan innan förslaget kan bli verkligt.

Det framgår av ett pressmeddelande.

– Den nya linjedragningen ger oss riktigt bra möjligheter till att utveckla centrala Lund. Det blir 100 procent eldrivna fordon som minskar både utsläpp och buller, samtidigt som flera gator i stadskärnan avlastas från tung trafik utan att tillgängligheten påverkas negativt. En vinst för både lundaborna, miljön, handeln och besökare, säger Anders Almgren (S), kommunstyrelsens ordförande.

Om förslaget godkänns innebär det bland annat att stadsbussarna flyttar ut från Botulfsplatsen och att busstrafiken kommer att minska med 30 till 50 procent runt om kring Botulfsplatsen.

I samband med det planeras nya hållplatser på närliggande gator och fyra nya linjer på Botulfsgatan och Stora Södergatan.

– Att vi äntligen avgör den här frågan är viktigt för stadskärnans utveckling. Botulfsplatsen kan bli ett pulserande torg för människor och möten. Exakt hur Botulfsplatsen ska utformas på längre sikt kommer vi att utforska tillsammans med lundabor, handlare, fastighetsägare och andra aktörer, men kortsiktigt vill vi att platsen ska kunna användas för pop up-verksamhet, evenemang och annan tillfällig verksamhet så fort bussarna försvinner, säger Rasmus Törnblom (M), kommunstyrelsens vice ordförande.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063