23948sdkhjf

Vätgasdrivet till Gotland på gång – så blir den nya katamaran

Gotlandsbolaget har ingått en avsiktsförklaring med det australiensiska varvet Austal om att utveckla rederiets nya katamaran ’Gotland Horizon X’.

’Gotland Horizon X’ är Gotlandsbolagets andra konceptfartyg inom Horizonserien som presenterades förra året. Målsättningen är att minst ett av de nya fartygen, som kommer att drivas på vätgas, ska sjösättas 2030.

Nu har Gotlandsbolaget ingått en avsiktsförklaring med varvet Austal i Australien om att designa den 130 meter långa katamaranen.

– Det här är ett viktigt steg i vår klimatresa. Vi arbetar med att utveckla framtidens fartyg, och presenterade under 2022 det andra fartygskonceptet i vår Horizonserie, Gotland Horizon X. Det är en snabbgående katamaran som kommer kunna drivas med fossilfria drivmedel, och som vi tror blir ett utmärkt komplement i Gotlandstrafiken. Hon kommer att användas framför allt under sommarhalvåret och kunna göra resan mellan Gotland och fastlandet på under 3 timmar, säger Håkan Johansson, vd för Gotlandsbolaget, i en kommentar.

Fartyget kommer att rymma 1 650 passagerare, 450 bilar och gå i 35 knop när färdigbyggt.

– Austal utvecklar skrov som är optimerade för olika typer av drivmedel och framdrift, bland annat vätgas och elektricitet. Vi erbjuder lösningar för rederier som har behov av snabbgående fartyg och ser fram emot att arbeta tillsammans med Gotlandsbolaget för att ta fram en ny, spännande design med hög kvalitet, säger Paddy Gregg, vd på Austal.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Historiskt stor upphandling i Värmland inleds
Omfattande underhållsarbete: "Unikt"
Neoplankoncernen utökar verksamheten
Sverige bör fokusera på kapacitet i järnvägsnätet för att möta efterfrågan
Tunga Bussligan: MAN tar ledningen
Ishockeyförbundet förlänger avtal med Västanhede

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109