23948sdkhjf

Dundret ska växa rejält

Fjällanläggningen Dundret ska växa stort och snabbt de närmaste åren.

2019 köpte Gällivare kommun skidanläggningen på Dundret, året därefter utsågs Dundret till bästa svenska skidort. Nu presenterar Gällivare kommun en detaljplan för att utveckla Dundret till en reell fjällby. 

– Äntligen ska vi driva igenom den satsning och de investeringar som Dundret och alla Gällivarebor förtjänar, säger Tobias Larsson, verksamhetschef på Dundret Gällivare Fjällanläggning AB.

I visionen som nu presenteras ska 5 000 bäddar fördelas över ett hotell med spa och ett flertal bostadshus som tillsammans utgör en klassisk fjällby, komplett med butiker, restauranger, slingrande bygator och ett torg. Entreprenören Nowland, med beprövad erfarenhet av att bygga svenska fjällbyar, är redan påkopplad och aktiviteterna som planeras säkerställer att Dundret blir en året runt-destination, med möjlighet till stora internationella idrottsevenemang.

För att Dundret ska bära sig självt ekonomiskt behöver besöksantalet öka till omkring 100 000 om året, och för att vara ekonomiskt hållbart på längre sikt behöver antalet besökare vara runt 217 000 om året. 

– För att det ska finnas ekonomi i att utveckla Dundret så måste vi göra det stort. Vi har räknat på det här och kommit fram till att vi ska kunna erbjuda minst 5 000 bäddar till 2032.

Till Dundret kan man bland annat resa med Vys Nattåget Norrland och sedan resten via lokaltrafik genom Länstrafiken Norrbotten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078