23948sdkhjf

X-linjen i Säffle utökas

Nu utökas X-linjen med två bussar fram till sommaren. 

Under hösten 2021 påbörjades de först testerna med den dynamiska tätortstrafiken X-linjen i Säffle. Trafiken blev snabbt en succé och i slutet av förra året blev linjen permanent. 

Nu utökas X-linjen med en extra buss som kommer gå i den dynamiska tätortstrafiken fram till sommaren. Därefter kommer Värmlandstrafik utvärdera huruvida kötider och bokningsgrad förändras med den utökade trafiken.

– Vi har varit uppe i 651 bokningar under en vecka med vår dynamiska buss. Väl värt att jämföra med de 50 resor som gjordes totalt per vecka när bussarna på linje 80 rullade, berättar Mathias Lindgren som är tätortstrafikchef på Värmlandstrafik, i en kommentar.

Värmlandstrafik skriver att X-linjen slog dagsrekord första dagen med två fordon samt att den genomsnittliga väntetiden minskade från 20 minuter till 9 minuter.

– Det är dags att på nytt testa och utveckla konceptet. Nu prövar vi vad som händer om vi sätter in ytterligare en buss och förare under de intensivaste restimmarna. Kan vi optimera och göra resorna ännu smartare och attraktivare för våra resenärer med två fordon? säger Mathias Lindgren.

Han fortsätter:

– Vi vill bland annat se om vi kan få upp resandet så pass mycket med ytterligare ett fordon att upplägget också fungerar inom samma ekonomiska ram, säger Mathias Lindgren.

Så fungerar X-linjen

Kunder bokar resa via appen och anger adress för avresa och slutdestination.

Det går att boka resa mellan klockan 06:00 och 19:00 på vardagar.

Rutten anpassas efter övriga resenärer.

Det går bara att åka inom ett visst område.

Samma biljett som för övriga kollektivtrafik i Säffle gäller.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078