23948sdkhjf

Reduktionsplikten sänks till sex procent

Vid årsskiftet kommer reduktionsplikten att sänkas till sex procent för diesel och bensin. Det står klart efter att regeringen och Sverigedemokraterna under söndagen kommit överens om att sänka inblandningen av biodrivmedel.

Det skriver Tidöpartierna i den debattartikel på DN Debatt.

I dagsläget ligger reduktionsplikten på 30,5 procent för diesel och 7,8 procent för bensin. Enligt SVT kan sänkningen till sex procent innebära att det blir 5,50 kronor billigare per liter diesel nästa år.

Reduktionsplikten klubbades igenom av regeringen 2018 och syftar till att nå det nationella klimatpolitiska målet om att minska utsläppen med 70 procent fram till 2030.

Transportföretagen är kritiska till den sänkta reduktionsplikten och menar att det bland annat krävs ökad elektrifiering.

– En förändring är helt nödvändig, men vi anser att regeringen går för långt med en sänkning av nivån till 6 procent. Vi anser också att det är anmärkningsvärt att regeringen inte signalerar hur utvecklingen ska se ut efter mandatperioden. I en så viktig fråga som den gröna omställningen behöver transportsektorn tydliga och långsiktiga spelregler, säger Transportföretagens vd Marcus Dahlsten, i en artikel på Transportföretagen.

Marcus Dahlsten fortsätter:

– Biodrivmedel kommer spela en roll i omställningen men givet den relativt låga nivån reduktionsplikten som regeringen presenterar idag finns det ännu starkare skäl att ytterligare snabba på elektrifieringen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078