23948sdkhjf

Facket överklagar hävning av skyddsstopp

Facket överklagar Arbetsmiljöverkets beslut om att häva skyddsstoppet mot ensamarbete på pendeltågen. Skyddsstoppet lades den 24 april och hävdes två dagar senare. 

I mitten av april gick lokförare inom pendeltågstrafiken i Stockholm ut i vild strejk i protest mot ensamarbete, men strejken blåsts av efter tre dagar.

Det följdes sedan upp med att skyddsombuden på ST Pendeln beslutade om skyddsstopp mot ensamarbete på pendeltågen den 24 april, något som hävdes två dagar senare efter ett beslut fattat av Arbetsmiljöverket.

Nu har hävandet av skyddsstoppet överklagats av Fackförbundet ST och Seko, det skriver ST i ett pressmeddelande.

– Det finns omfattande dokumentation och konkreta allvarliga händelser vid ensamarbete på pendeltågen. Personalen är orolig för sin egen och passagerarnas säkerhet. Beslutet att häva skyddsstoppet lämnar allt detta hängande i luften, säger Joakim Lindqvist, förbundsjurist på Fackförbundet ST, i en kommentar.

När skyddsombudet hävdes, motiverade Arbetsmiljöverket beslutet följande:

– Vår bedömning är att arbetsgivaren i nuläget har vidtagit tillräckliga åtgärder för att ensamarbete ska kunna ske på ett säkert sätt för personalen. Det innebär att arbetet att köra tåg utan tågvärdar kan återupptas igen, sa Anette Wendel, sektionschef på Arbetsmiljöverket då.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078