23948sdkhjf

”Stationsavgiften måste bort”

Arlandas stationsavgift måste avvecklas för Arlandas framtida utveckling, det menar Mälardalsrådet. 

"Stationsavgiften måste bort". Det menar Mälardalsrådet i sitt remissvar på betänkandet "Statens ansvar för det svenska flygplatssystemet (Ds 2023:3).

Mälardalsrådet, som består av sju regioner, menar vidare att Arlandas utveckling är avgörande för Stockholm, Mälarregionen och hela Sveriges internationella tillgänglighet och konkurrenskraft. Därför bör staten ta ett helhetsgrepp och som första steg inleda en förhandling om Arlandabanan och den stationsavgift som bromsar andelen personer som reser med kollektivtrafiken till Arlanda. 

– Arlanda har en avgörande betydelse för ett exportberoende land som Sverige. Men kommunikationerna till och från Sveriges största flygplats är bristfälliga. Här måste staten ta sitt ansvar och se till så att det hållbara resandet fungerar mellan Arlanda och regionens städer. Stationsavgiften, som tas ut av tågresenärerna till Arlanda och grundar sig på statens avtal med Arlandabanan, är ett exempel som gör det dyrt och krångligt att resa hållbart till flygplatsen. Staten måste ta sitt ansvar och inleda en förhandling med målet att avveckla avgiften, säger Jens Sjöström (S), investeringsregionråd Region Stockholm och ordförande Mälardalsrådet.

Det behövs också tydliga förslag på hur godstransporter med flyg ska utvecklas i landet, framför allt vid Arlanda flygplats. I anslutning till flygplatsen behövs bättre kopplingar mellan väg-, spår- och flygtrafiken. Dessutom menar Mälardalsrådet att flygtrafiken till respektive från Gotland bör pekas ut som en linje som kan bli aktuell för allmän trafikplikt.

Mälardalsrådet

Mälardalsrådet är samverkansorganisationen för kommunerna och regionerna i Stockholm-Mälarregionen. Mälardalsrådet driver medlemmarnas frågor för konkreta resultat inom infrastruktur, kompetensförsörjning och internationella jämförelser. Läs mer på www.malardalsradet.se

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093