23948sdkhjf

Ny riktning för buss – Scania slutar tillverka karosser i Polen

Scania har stakat ut en ny riktning för bussegementet, nu lägger fordonstillverkaren ner sin produktion av busskarosser i Polen. 

Buss- och lastbilstillverkaren Scania lägger ner karossproduktionen för Scania-chassier vid fabriken i Slupsk, Polen, det uppger företaget i ett pressmeddelande. Karossproduktionen ska avslutas successivt under första kvartalet 2024 och kommer inte att påverka chassiproduktionen i Slupsk. 

– Vi är övertygade om att bussverksamheten kommer fortsätta att vara en viktig del av Scanias affär framöver, men för att kunna leverera på våra kundlöften och säkra lönsamheten globalt behöver vi uppdatera vår strategi, säger Stefano Fedel, Head of Sales and Marketing på Scania.

Produktportföljen och produktutvecklingen framöver innebär att företaget kommer att fortsätta tillverka chassier med både bak- och frontmonterade motorer, med bibehållen bredd i drivlinealternativ, men upphöra med produktionen av relativt nya Scania Citywide som rullats ut under ett par år, Scania Interlink och låggolvs-chassier. 

I början av januari presenterade Scania-koncernen sin delårsrapport för januari-mars 2023, som redovisade 10 procent lägre orderingång totalt men 42 procent högre nettoomsättning. Orderingången på bussar minskade med 31 procent jämfört med samma period förra året. 

Den nya strategin innebär tätare samarbete med utvalda karossörer och partners i branschen, uppger Scania. 

– Majoriteten av Scanias bussverksamhet har alltid skett i samarbete med externa karossörer, genom vilka vi uppnått en hög servicenivå och en stark global närvaro. Det framgångsrika konceptet kommer vi att bygga vidare på, säger Stefano Fedel.

Texten uppdateras.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078