23948sdkhjf

Svealandstrafiken testar energilager på bussdepå

Svealandstrafiken testar ett energilager på depån i Västerås. Det för att se hur lagret kan avlasta elnätet och samtidigt göra bolaget mer självförsörjande på el.

Testet med ett energilager på Svealandstrafikens bussdepå i Västerås ingår i ett projekt från Vinnova. 

Energilagret består av återvinningsbara batterier, placerade i säkerhetsklassad container, och är en del av projektet ”Elektrifierade persontransporter – en del av den smarta staden”.

Syftet och målet med projektet är att bland annat hitta lösningar som gör det möjligt att elektrifiera kommersiella transportfordon på en storskalig nivå samt att bidra till ett välbalanserat elnät. 

I projektet utgör Svealandstrafikens bussdepå en pilotanläggning.

– Genom smart laddning av våra bussar och användandet av ett energilager kommer vi kunna optimera vårt elbehov samtidigt som vi kan bidra till ett mer stabilt elnät. En vinst både för oss och samhället i stort, säger Geert Schaap, chef för teknik och innovation på Svealandstrafiken, i en kommentar.

Energilagret på Svealandstrafikens depå kommer att testas fram till september i år. 

Enligt Svealandstrafiken kan energilagret med 120 batterier, lagra 172 kWh och därmed minska bolagets eleffektsbehov med 100 kW.

– I det här projektet får vi som första bussdepå i Sverige möjlighet att testa den här tekniken på riktigt. När projektet avslutas i september påbörjar vi en utvärdering för att bedöma om det här kan vara en gynnsam och hållbar lösning för oss att använda på våra bussdepåer framöver, säger Geert Schaap.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078