23948sdkhjf

Här är Sveriges vackraste vägar

Njut av Sveriges alla vackra landskap i sommar. M Sverige tipsar om de finaste vägarna.   

Inför semestermånaderna har M Sverige tagit hjälp av sin vägombud och utsett Sveriges vackraste vägar, landskap för landskap.  

En behaglig resupplevelse, möjlighet till stopp och vacker utsikt är några av bedömningskraven.

– Passa på i sommar att göra dagsutflykter och upplev de vackra vägarna i din närmaste omgivning. Ta med matsäck, stanna till på en särskilt tilltalande plats och bara njut. Är du äventyrlig så varför inte göra en roadtrip genom delar av Sverige med tält och fricamping. Eller ta in på trevliga hotell eller bed and breakfast utmed din färd via Sveriges vackra vägar, säger Katja Runestam Prinzell, bilreserådgivare på Riksförbundet M Sverige i ett pressmeddelande.

Sveriges vackraste vägar 2023

Blekinge: Tving–Möljeryd–Backaryd

Sträckan mellan Tving och Backaryd i Blekinge bjuder på lövskog, många sjöar och en kurvig väg med möjlighet till fina stopp på vägen. Träsko-Elofs udde, Listersjöarna och badplatsen i Möljeryd är bara några exempel. Flera sjöar att ta en fika eller promenad vid. Underbara vägar både i bil och på mc.

Bohuslän: Bohusläns kustväg, Kungshamn–Grebbestad

Njut av underbara kustsamhällen på färden från Kungshamn vidare mot Bovallstrand, Hamburgsund, Fjällbacka och avsluta med väg 183 för att anlända till Grebbestad. Vill man äta färsk fisk och skaldjur erbjuds det många tillfällen längs vägen. Ta en paus i Hunnebostrand och besök Uddens skulpturpark som är en internationell, helt unik, utställning av stenskulpturer.

Dalarna: Lima–Rörbäcksnäs–Sälen

Börja gärna med en god lunch i Lima, Sixten Jernbergs museum bjuder på vacker miljö med fönsterbord mot Västerdalälven. Åk över Västerdalälven och res norrut på den västra sidan av älven, vägen följer älven och erbjuder vacker utsikt. Sväng av mot Rörbäcksnäs och njut av vägen och utsikten mot Sälen. På vägen ner mot Sälens by har man milsvid utsikt över fjällandskapet. Vill man därefter fortsätta resan är väg 66 mot Djurås ett bra alternativ.

Dalsland: Mellerud–Håverud

Med utgångspunkt i Mellerud kan du först göra en avstickare till den trevliga småbåtshamnen Sunnanå hamn, för att sedan ta vägen från Mellerud upp mot Håverud där ett måste är att se Håverudsakvedukten. Att se fartyg segla genom luften i den plåtslagna akvedukten är en mäktig upplevelse.

Gotland: Vackra vägen

På Gotland finns många vackra miljöer, men för den som reser med bil är vägen längs kusten mellan Hoburgsgubben i söder och upp till Vamlingbo svårslagen. Sträckan är så naturskön att den faktiskt är skyltad som ”Vackra vägen”. Vägen sträcker sig bland annat längs det vackra naturreservatet Husrygg, och vill man kan man stanna till vid stenmuseet i Kettelvik.

Gästrikland: Riksväg 68 (Hästbo–Dalgränsen)

Vägen från Hästbo sträcker sig genom ett vackert och kuperat landskap med lång historia av bergs- och hyttbruk. För den natur- och friluftsintresserade finns i trakten flera utflyktsmål och vandringsleder. Det skogbeklädda och trolska Kårsberget är värt en avstickare och passande för picknick.

Halland: Hallands kustväg

Åker du E6:an genom Halland och har lite tid över så sväng av vid Halmstad eller Falkenberg, beroende på vilken riktning du färdas i. Då kan du i stället ta Hallands kustväg, en naturskön resa genom ett vackert kustlandskap. Vägen är skyltad med Vägverkets brunvita ”Turistväg” och passerar bland annat Grimsholmen, Smörkullen, Vesslunda och Svedinos Bil- & Flygmuseum.

Hälsingland: Stora Hälsingegårdars Väg, Alfta–Edsbyn

Stora Hälsingegårdars Väg är en turistväg skyltad med den brunvita blomman. Den vackra vägen börjar, eller slutar, vid Ol-Anders gård i Alfta och slingrar sig fram genom flera byar för att sedan sluta vid hälsingegården Mårtes i Edsbyn. Bland traktens många hälsingegårdar har sju välbevarade gårdar utsetts till världsarv. Det finns flertalet rastplatser längs vägen med information och historia om byarna och gårdarna.

Härjedalen: Länsväg 311

Vägen som går mellan Tännäs i norr och till Sörvattnet i söder, och fortsätter sedan över Dalagränsen till Sälen. I Härjedalen går vägen i skön, kurvig, skogs- och fjällmiljö och genom Sveriges högst belägna by Högvålen, 830 meter över havet. Vägen bjuder på många vackra platser och sköna vyer med en hel del djur, som ren, räv, orre och tjäder. Vägen är asfalterad och den bjuder på många möjligheter till att stanna vid sidan om, på natursköna platser!

Jämtland: Stekenjokkvägen

Fjällvägsträckan vid Stekenjokk är en del av Vildmarksvägen, den 36 mil långa turistvägen genom norra Jämtland och södra Lappland. Stekenjokkvägen går över kalfjället och bjuder på magnifika vyer. Vägen öppnas den 6 juni och stänger den 15 oktober, då vintern återigen kommit till området. Däremellan går det att skåda naturens alla skiftningar från vår och sommar till höst. Efter vägen bjuds på en underbart vacker natur, spännande fauna och flora och dessutom en riktigt bra asfalterad väg med ett antal vackert belägna parkeringsfickor.

Lappland: Sagavägen

Lapplands vackraste väg är Sagavägen som börjar redan i Örnsköldsvik och slutar vid norska gränsen i Skalmodal. Den sträcka som är särskilt vacker är mellan Kittelfjäll och Skalmodal. Den smala vägen böljar upp och ner, än till höger, än till vänster i naturskön fjällterräng med jokkar och sjöar. Rastplatser efter vägen har sagoteman som till exempel Näcken eller så har man i vindskyddet placerat en sagobok.

Medelpad: Riksväg 86 (Indalsleden)

Riksväg 86 mellan Sundsvall och Bispgården utgör tillsammans med Riksväg 87 en alternativ rutt till E14 på vägen mot Östersund. Vägen går längs vackra hisnande vackra Indalsälven och det finns flera tillfällen att stanna och njuta av utsikten. Längs vägen passeras spektakulära Thailändska paviljongen i Utanhede som liksom Vättaberget förtjänar ett besök.

Norrbotten: Riksväg 99, Haparanda–Pajala

Vägen från Haparanda norrut längs gränsen och vidare mot Pajala går genom häpnadsväckande vacker natur. För den kulturhistoriskt intresserade erbjuder Tornedalen mycket av intresse längs en av Norrlands äldre färdvägar. Flera mindre rastplatser finns längs sträckan som följer Torneälven genom traditionellt jordbrukslandskap, här och var avbrutet med täta skogspartier. Kukkolaforsen norr om Haparanda bör besökas.

Närke: Viby by–Tångeråsa–Binninge–Kvistbro

Sväng av från E20 vid Viby kyrkby i Hallsbergs kommun och res sedan norrut mot Tångeråsa genom några av Närkeslättens vackraste partier, med jordbruk, herrgårdar och sjöar. Längs vägen finns bland annat det vackra naturreservatet Trystorps ekäng. Fortsätt sedan norrut och njut av den ljuva utsikten över Kilsbergen innan du passerar Binninge och vidare till den vackra träkyrkan i Kvistbro. Förslagsvis avslutar du med ett stopp vid Riseberga klosterruin, en vacker plats med spännande historia där det sommartid erbjuds guidade visningar.

Skåne: Delad vinst mellan Italienska vägen och Väg 101

Längs väg 115 från Östra Karup till Torekov finns en sträcka mellan Båstad och Boarp som i trakten kallas för Italienska vägen. Den slingrar sig vackert uppför backarna längs med Hallandsåsens norrsida. Nästan uppe på toppen av sträckan finns det en fin rastplats där man kan ta en paus, gärna med medhavd fika, och njuta av den bedårande utsikt över Laholmsbukten.

Mellan Malmö och Ystad slingrar sig 101:an mjukt likt en snok i ett skånskt daggstänkt, grönt och frodigt sommargräs förbi slott och koja. De saffransgula sädesfälten vajar subtilt för vinden, målar landskapet och skapar en dämpad och värmande känsla. Pilträden med sina mossbelupna, knotiga ryggar lutar sig betänksamt mot marken och den eviga vilan. Detta är Skåne när det är som vackrast!

Småland: Mönsterås kustväg

Hoppa över trängseln och sommartrafiken på E22:an och ta den slingrande landsvägen Mönsterås kustväg i stället. Kommer du norrifrån viker du av vid Mönsterås och passerar längs kustvägen Kronobäcks klosterruin, Timmernabben, Strömsrum, Pataholm och många andra sevärdheter. Gör stopp i Pataholm som är Sveriges äldsta och minsta köping där det också finns ett museum och ett riktigt trevligt café. Därefter kan du fortsätta ut till E22:an igen.

Södermanland: Väg 219, Trosa–Nyköping

I stället för att åka E4 åker man parallellt utefter kusten via den pittoreska hamnstaden Trosa och passerar slott och herresäten på vägen söderut mot Nyköping. En oförglömlig avstickare kan göras till naturreservatet Stendörren vid nedfarten till Studsvik. Den som vill kan på flera ställen utefter vägen ta ett dopp i Östersjöns böljor.

Uppland: Enköping–Grönsöö Slott

Med start i sommarstaden Enköping reser du genom vackert kulturlandskap med gamla anor. Längs vägen finns vackra kyrkor, gårdsbutiker, museer och några av landets största hällristningar. Väl framme på Grönsöö finns Grönsöö slott med bland annat en vacker parkmiljö.

Värmland: E45 Sunne–Torsby

En vacker utsikt över Fryken kan upplevas längs vägen mellan Sunne och Torsby. Särskilt magnifik är utsikten om du stannar till vid Tossebergsklätten där det också finns ett trevligt sommarcafé. I Fryksdalen finns många sevärdheter för den kulturhistoriskt intresserade, som Selma Lagerlöfs Mårbacka.

Västerbotten: Länsväg 363, Umeå–Ammarnäs

Vägen löper längs en av Sveriges få orörda älvar, Vindelälven. Sträckan erbjuder vackra vyer och fina fiskemöjligheter i älvens forsar hela sträckan från Tavelsjö till Ammarnäs. Forsarna är tydligt utmärkta och erbjuder fina ställmöjligheter. Rastplatser och camping finns från Renforsen i Vindeln och vidare mot Ammarnäs. Trafikverket har rastplatser i Enebacken och Sorsele. Enebacken har även något år korats till länets bästa, med egen vägslinga och avskilda bord för avkopplande rast på resan. Framme i Ammarnäs erbjuds vackra fjällmotiv. Vårfloden i Ammarnäs är ytterst sevärd.

Västergötland: Vallevägen, Varnhem–Böja

Längs västra sluttningen av Billingen har inlandsisen format ett sjörikt och mjukt böljande landskap. Det är ett gammalt kulturlandskap med mycket att se och uppleva längs med vägen som till exempel flera trevliga badplatser, caféer, gårdsbutiker, hantverk men främst en otroligt vacker väg. Längs vägen har orangefärgade V:n satts upp för att märka ut sevärdheter och besöksmål.

Västmanland: Tidövägen

Strax norr om Kvicksund, där Södermanland går över till Västmanland och där väg 56 möter väg 252 kan man vika av österut. Då kommer man in på en charmig liten väg som tar en till utflyktsmål som Strömsholms slott, Rytterne kyrkoruin och Tidö slott – känt inte minst från senaste regeringsbildningen. Vägen bjuder också på naturskön miljö och leder dig vidare till Västerås. Och omvänt förstås om du kör från andra hållet.

Ångermanland: Resele turistväg

Resele turistväg från Sollefteå och upp mot Resele är en fantastiskt vacker turistväg med fin omgivning som utgör ett alternativ till riksväg 90. När du från Sollefteå kör 90:an norrut kan du efter någon mil ta av till vänster vid skylten Ed och fortsätta på Resele turistväg. Vägen följer Ångermanälven och går omväxlande genom ängs- och bergslandskap. På vägen passeras exempelvis Forsmobron, en ståtlig järnvägsbro från 1912.

Öland: Byrumsvägen–Väg 136

Kör du norrut på väg 136 kan du sikta in dig på norra Öland. Vid Högby kyrka tar du vänster mot Löttorp och vidare mot Byrums Sandvik. Där finner du Byrums raukar och en vacker utsikt över Kalmarsund mot Blå Jungfrun. Efter uppehåll där fortsätter du Byrumsvägen norrut mot Böda och på väg 136 vidare till Byxelkrok. Norr därom går vägen längs kusten vid Neptuni åkrar, som blommar rikt av blåeld. Färden avslutas lämpligen vi fyren Långe Erik längst i norr.

Östergötland: Gränna–Omberg–Vadstena

Hisnande vacker väg som långa sträckor går längs med Vätterns stränder. Längs med vägen finns många trevliga utflyktsmål som till exempel färjan från Gränna till Visingsö, polkagrisfabriker, trevliga caféer och storartade naturupplevelser. Den mest spektakulära delen är den som är uppe på Omberg med en magnifik utsikt över Vättern.

Källa: M Sverige

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078