23948sdkhjf

IRU firar 50 år av representation i EU

IRU, International Road Transport Union, firar 50 år inom den euroepiska unionen.

IRU grundades 1948 i syfte att bygga upp transportförbindelserna i det krigshärjade Europa efter andra världskriget. 

Nu firar IRU 50 år av representation i EU efter att organisationen fick en permanent representation i dåvarande Europeiska ekonomiska gemenskapen, EEG, år 1973.

– Från upprättandet av en gemensam transportpolitik, den inre marknaden och järnridåns fall till pandemin och kriget i Ukraina, har EU:s vägtransportindustri underbyggt den europeiska utvecklingen genom hela kontinentens viktigaste milstolpar, säger IRU:s ordförande Radu Dinescu, i ett pressmeddelande.

Anna Grönlund, branschchef Sveriges Bussföretag och vice ordförande i IRU CPT,  kommentar IRU:s 50 år i EU:

– Sveriges Bussföretag och dess föregångare har länge varit aktiva inom IRU. Idag när jag är på plats i Bryssel för att tillsammans med medlemskollegor från hela Europa, beslutsfattare från EU och kollegor från närstående organisationer inom persontransport och turism inom EU inser jag än mer vikten av att delta, engagera sig och påverka. Kraften i att vi tillsammans driver bussbranschens frågor inom EU är stor, och EU har under de senaste decennierna blivit alltmer betydelsefull också för svenska busstrafikföretag och bussresearrangörer. Det som vi idag betraktar som svensk lagstiftning och som styr vår bransch verklighet och möjligheter beslutas ofta initialt i EU. Sverige har sedan i stort sett ofta bara att rätta in sig i ledet. Som exempel kan nämnas utsläppsnivåer för bussar, körkortslagstiftning, regelverk för offentliga upphandlingar, paketreselagstiftning och mycket annat.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08