23948sdkhjf

Så återhämtar sig den regionala linjetrafiken

Resandet med den subventionerade regionala linjetrafiken återhämtar sig. Under 2022 ökade antalet påstigande resenärer med 31 procent. Det framgår av Trafikanalys senaste statistik.

Förra året genomfördes omkring 1,4 miljarder resor med den subventionerade regionala linjetrafiken i Sverige. Det är en ökning med 31 procent i jämförelse med 2021, men fortfarande 17 procent lägre jämfört med innan pandemin.

Det framgår av Trafikanalys statistik Regional linjetrafik 2022.

Vad gäller antalet påstigningar hos de olika trafikslagen, stod buss för den största ökningen med omkring 711 miljo­ner påstigningar. Det är något som Trafikanalys skriver motsvarar mer än hälften av antalet påstigningar i den subventionerade regionala linjetrafiken under förra året.

Antalet personkilometer har också sett ett uppsving. Förra året utfördes 14 miljarder personkilometer, vilket är en ökning med 39 procent jämfört med året innan. 

Det trafikslag som resenärerna reste längst med förra året var järnvägen som hade en genomsnittlig resa på 29 kilometer. Därefter följer buss med åtta kilometer och sjötrafik med sex kilometer.

Vidare framgår det att verksamhetsintäkterna ökade med 22 procent under fjolåret, samtidigt minskade kostnaderna för kollektivtrafiken med 1,2 procent. Det innebär att den totala kostnaden uppgick till omkring 56,5 miljarder kronor och verksamhetsintäkterna till 24,8 miljarder kronor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111