23948sdkhjf

Elbusspremien riktas om – stöttar fordonstillverkare utanför Europa

Regeringen meddelar att elbusspremien ska riktas om från 1 augusti i år. 

Elbusspremien ska riktas helt om från och med 1 augusti 2023, det framgår i ett pressmeddelande från regeringen. 

Elbusspremien riktas nu istället från stadselbussar till att stötta marknadsintroduktion av bland annat elbussar i förortstrafik och expressbussar i trafik mellan län. 

– Förändringen av elbusspremien handlar om att bedriva en effektiv klimatpolitik och fokusera stödet där det har störst potential att bidra till elektrifieringen av transportsektorn och minska utsläppen av växthusgaser, säger klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari, i en kommentar.

Beslutet har tagit branschen helt på sängen och kommer utan någon föregående dialog. Eftersom utvudet av elbussar för långväga trafik är ytterst begränsat innebär det en fördel för bussar tillverkade i Kina, något som kraftigt begränsar konkurrensen. Detta menar Sveriges Bussföretag.

Elektrifieringen av bussar som används inom ett län för förortstrafik, expressbussar som används för trafik mellan län samt turistbussar har inte kommit lika långt varför regeringen väljer att satsa på att ge de bussarna fortsatt stöd. 

– Att regeringen nu i mitten av året ändrar förutsättningarna för elbusspremien kan ge problem i de offentliga upphandlingar av busstrafik som inletts eller slutförts men där bussarna ännu inte beställts. Anbudspriser kan ha lagts med utgångspunkt i de förutsättningar som gäller och en så snabb förändring som regeringen nu gör innebär oklarheter för såväl anbudsgivare som offentliga upphandlare av busstrafik. Sammanfattningsvis kan vi instämma i regeringens bedömning att elektrifieringen av stadsbussar kommit långt men att bussar för andra segment behöver kraftfulla stimulansåtgärder. Men för att ett sådant riktat stöd ska ge effekt behöver regeringen avisera det i god tid och i dialog med branschen, säger Anna Grönlund, branschchef Sveriges Bussföretag, i en kommentar.

De flesta europeiska busstillverkare räkar med att det kommer ta flera år innan de har större elbussar klara för detta segment. Regeringens tvära förändring av elbusspremien ger i dagsläget därför i praktiken stöd till ett fåtal busstillverkare utanför Europa och begränsar till en början därmed konkurrensen på marknaden.

Att regeringen vill stärka kollektivtrafiken med elbusspremien är i grunden bra, menar Sveriges Bussföretag, men en dialog kring regerings nya beslut saknas. 

– Varken vi eller de fordonstillverkare vi talat med har haft dialog kring detta, säger Anna Grönlund till RT-Forum.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093