23948sdkhjf

Beskedet: Inga påföljder för gammal färdskrivare

Regeringen har beslutat att gamla färdskrivare inte ska leda till någon påföljd, det på grund av den bristande tillgången på den nya versionen. 

Den 21 augusti ska nyregistrerade lastbilar och bussar vara utrustade med den smarta färdskrivaren version 2, något som skapat orosmoln i och med att alla tillverkare inte fått färdskrivarna typgodkända i tid. 

Det beror på att en signal är försenad från det satellitbaserade positioneringssystemet Galileo, vilket krävs för att färdskrivaren 2 ska fungera.

Nu meddelar regeringen att ägare till ett fordon som saknar den ny versionen av färdskrivare, eller den person som kör fordonet i landet, ska slippa betala sanktionsavgifter eller böter.

Orsaken till beslutet skriver regeringen beror på bristande tillgång på den senaste färdskrivaren.

– Det är i nuläget tyvärr omöjligt för branschen att följa reglerna eftersom det inte finns nya färdskrivare att få tag på. Enligt regeringens bedömning är det inte hållbart att nybyggda fordon ska tvingas stå stilla tills det finns nya färdskrivare klara att montera, säger Andreas Carlson (KD) infrastruktur- och bostadsminister, i en kommentar.

Regeringens beslut om förordningsändring avser perioden 21 augusti 2023–31 januari 2024.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.172