23948sdkhjf

2 000 personer saknas inom sjöfarten

Det råder stor brist på medarbetare inom sjöfartsbranschen. Inom de kommande tre åren behöver branschen rekrytera strax över 2 000 personer, enligt nya siffror. 

Transportföretagen har undersökt rekryteringsbehovet inom sjöfartsbranschen under de kommande tre åren. 

Den nya rapporten "Tempen på sjöfartsbranschen 2023" visar på att behovet av nya medarbetare är fortsatt högt och branschorganisationen skriver att krafttag behövs för att situationen inte ska påverka svensk ekonomi.

Totalt behöver branschen rekrytera 2 200 personer, varav cateringvärd (serverings-, bar-, städ- och butikspersonal, cateringvärd) utgör det största behovet med strax under 800 personer.

Manskap är den yrkesgrupp som har näst störst behov, här med strax under 400 medarbetare under de kommande tre åren.

– Lyckas inte sjöfartsbranschen hitta personal kommer det att påverka svensk export och import negativt, vilket kommer att resultera i stora samhällsekonomiska konsekvenser. Vi behöver få fler ungdomar att vilja söka sig till sjöfartens yrkes- och högskoleutbildningar och dessutom behöver vi skapa utbildningsplatser inom vuxenutbildningen. Detta gäller främst inom yrkesvux, säger Caj Luoma, chef för kompetensförsörjning på Transportföretagen, i en kommentar.

I rapporten uppger två av tre företag att det varit svårt att rekrytera medarbetare under det senaste året. Främst har det varit utmaningar att rekrytera inom yrkesgrupperna manskap däck och maskin. 

Transportföretagen listar olika åtgärden när det kommer till kompetensförsörjning, bland annat handlar det om att se över regelverket för yrkesvuxutbildningar, ge företag och branscher större möjlighet att påverka utbildningarna och öka jämställdheten i transportnäringens olika branscher.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079