23948sdkhjf

Pengarna styr när vi väljer transportmedel

Dyrare livnadskostnader och skyhöga drivmedelspriser får svenskarna att ställa bilen, inte miljöargument. Det visar Västtrafiks årliga undersökning om hur invånarna i Västsverige ser på sitt resande.

Ett dystrare ekonomiskt läge för många svenskarna sätter spår i resemönstren. Både ekonomi och restid visar sig vara de viktigaste faktorerna när resenärerna väljer resesätt, det visar Västtrafiks årliga attitydundersökning. Runt hälften av de 4 000 svarande uppger att de kör mindre bil på grund av dyrare drivmedel och dyrare omkostnader för att leva.  

– Det här visar vilket starkt styrmedel ekonomin är när vi ställer om våra transporter. Beteenden är svåra att förändra men ekonomin spelar en viktig roll, säger Lars Backström, vd på Västtrafik, i ett pressmeddelande.

Undersökningen visar också att resenärerna tycker att omställningen går för långsamt. Sju av tio vill att samhället investerar mer i kollektivtrafik och nästan hälften tycker att det behövs nya lagar och regler som styr mot hållbart resande.

Undersökningen berör också attityder kring nya delade mobilitetstjänster. Svaren visar att det finns en stark tro på att efterfrågan på dessa kommer att växa i samhället. Tre av tio tror att användandet av samåkning, bildelning, hyrcyklar och elsparkcyklar kommer att öka. Däremot tror färre än en av tio på att de själva kommer att använda delade tjänster mer i framtiden.

– Att dela på fordon, stora som små, sliter mindre på planeten, ger mer plats i städerna och är gynnsamt för plånboken. Det händer mycket spännande saker på marknaden och nu gäller det att ta vara på den positiva rörelsen så att det blir en ännu mer självklar del i vår nya vardag, säger Lars Backström.

Om Hållplats 2023

Hållplats 2023 är Västtrafiks årliga attitydundersökning för att få en bild av vad invånarna i Västra Götalandsregionen tänker kring hållbart resande, nu och i framtiden. Totalt har 4022 personer i åldrarna 16 år och äldre besvarat enkäten. Datainsamlingen genomfördes under perioden 28 mars till 18 april 2023. Rapporten är gjord på uppdrag av Västtrafik och genomfördes av Origo Group.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

1.267