23948sdkhjf

Ledare # 4 Var trygg men uppmärksam

Säkerhetspolisen (Säpo) höjde för ett par veckor sedan säkerhetsnivån i Sverige från en trea till en fyra. Det innebär att det existerar ett reellt hot om terrorattentat mot Sverige. 

I skrivande stund har regeringen nyss hållit en pressträff om det allvarliga läget och att man nu ger Trafikverket och Transportstyrelsen i uppdrag att utreda säkerheten i tåg- och i kollektivtrafiken. 

Uppdraget ska redovisas 31 januari 2024. Bland annat ska ett nationellt program för järnvägs- och kollektivtrafikskydd tas fram.

I särskild fokus är säkerheten vid platser där många människor byter färdmedel.

I särskild fokus är säkerheten vid platser där många människor byter färdmedel, det vill säga större stationer. Infrastrukturminister Andreas Carlson vände blickarna västerut och kommenterade hur man aktivt arbetar med terrorhot i England. Där ansvarar stationsförvaltare för att ha koll på den personal som arbetar på platsen, inklusive cafépersonal och annan personal. Utredningen är mycket angelägen och viktig att ta del av när den presenteras i början av 2024. Precis lika angeläget är hur kommunikationen till resenärerna kommer att se ut fram till dess, och därefter. Hur stor är risken att människor börjar välja bort kollektivtrafiken, igen, på grund av rädsla? Det här sker dessutom mot bakgrund att samtliga regioner sitter i en tuff ekonomisk sits med svikande resenärsantal efter pandemin i kombination med att många fortfarande jobbar hemma. 

Men tillbaka till kommunikationen. Bland annat SL gick under sommaren upp i så kallat "förstärkningsläge" och har i olika medier uppmanat till ökad uppmärksamhet från resenärens sida. Här finns ett viktigt men också dubbelt budskap att förmedla: känn dig trygg men var uppmärksam på avvikande beteende. Det återstår att se vem som lyckas med detta budskap. 

Artikeln är en del av vårt tema om TRAFIK: Ledare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08