23948sdkhjf

Kraftiga nedskärningar i SL-trafiken väntar

Region Stockholm går mot ett enormt budgetunderskott. Nu försvinner flera linjer i SL-trafiken. 

Innan sommaren skickade trafikförvaltningen i Stockholm ut en trafikförändringsremiss med förslag på flera förändringar i kollektivtrafiken. 

I remissen beskrev förvaltningen årets ekonomiska läge inom kollektivtrafiken som ”historiskt tufft”, och föreslog att 17 linjer skulle läggas ned under 2024.

Nu har förvaltningen, efter remissvar från kommuner, aviserat om förändringar i SL-trafiken inför tidtabellsskiftet i december. 

Det innebär att vissa linjer kommer att läggas ned medan andra kommer att ha glesare turtäthet. Flera av linjerna som skrotas eller får annan linjedragning, är parallellgående med spårtrafik.  

Även förändringar i tunnelbanetrafikens turtäthet kommer att ske.

– Att tvingas till neddragningar är inget roligt beslut att ta, men som förutsättningarna ser ut är det tyvärr nödvändigt. Trots ett radikalt minskat resande körde vi full trafik genom hela pandemin vilket inneburit att vår ekonomi varit i obalans sedan 2020, säger David Lagneholm, chef för trafikförvaltningen och vd för AB SL, i en kommentar.

Vidare skriver SL att trafikförändringarna inför nästa år inte är helt klara.

– Vi är inte helt klara med planeringen för 2024, säger David Lagneholm. Vi har ännu inte fastställt pendeltågstrafiken och vi kan behöva göra ytterligare översyner inom några av bussavtalen. Till exempel är vi ännu inte klara med busstrafiken i innerstaden och Lidingö.

Linjer som berörs

Linje 151

Linje 743

Linje 745

Linje 602X

Linje 618

Linje 561

Linje 221

Linje 452

Linje 453

Linje 454

Linje 484

Linje 153

Linje 145

Linje 168

Linje 554

Linje 722

Linje 612X

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11