23948sdkhjf

Priset på SL-kortet höjs

Mittenkoalitionen i Region Stockholm har presenterat budgeten för 2024, en budget som partierna beskriver som "stram och återhållsam".

Inflation och kostnadsökningar har slagit hårt mot regionen den senaste tiden, och i ett pressmeddelande uppger partierna att det rör sig om cirka 10 miljarder kronor i ökade kostnader. 

Därför innehåller budgeten en rad olika åtgärden så som minskande administration samt intäktsökningar genom att höjd skatt. Även priset på SL-kortet kommer att höjas.

I förslaget inför nästa år höjs skatten med 30 öre till 12,38 kronor per intjänad hundralapp, priset på månadskortet med SL höjs med 50 kronor för att höjas ytterligare med 40 kronor under 2025. I dagsläget kostar 30-dagarbiljetten 970 kronor. 

– Regeringen har, i en historiskt svår tid, lämnat kollektivtrafiken i fritt fall. Vi måste skydda de grupper som påverkas hårdast av en tuffare ekonomi. Därför har vi särskilt prioriterat att frysa biljettpriset för unga, studenter och pensionärer i årets budget, säger Anton Fendert (MP), trafikregionråd, i en kommentar.

Regionens förslag avseende kollektivtarfik

  • 30-dagarsbiljetten höjs med 50 kronor 2024 och ytterligare 40 kronor 2025. I dagsläget kostar biljetten 970 kronor.
  • Enkelbiljetten höjs med 3 kronor.
  • Priset på reducerade biljetter frys under 2024.
  • Åldersgränsen för barn som får resa kostnadsfritt tillsammans med betalande vuxen höjs till 11 år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109