23948sdkhjf

SJ: Nya lagförslaget hotar resor till utlandet

Regeringen vill införa en ny lag som gör det möjligt att vid vissa tillfällen införa krav på ID-kontroller på tåg, bussar och passagerarfartyg till Sverige.

Ett tillfälligt införande av krav på ID-handlingar kan vara vid "allvarlig fara för den allmänna ordningen eller den inre säkerheten i landet", skriver regeringen i en promemoria.

SJ menar dock i ett pressmeddelande och remissvar att det nya lagförslaget kan komma att påverka bolagets tågresor till Danmark, Norge och Tyskland. Om lagförslaget bli verkligt kan det leda till att SJ måste upphöra med trafiken till utlandet, skriver bolaget. 

Några av anledningarna är att personalen själva måste genomföra kontrollerna när uppgiften i stället har en "tydlig myndighetsutövning", skriver bolaget i sitt remissvar. Vidare skriver SJ att transportörerna saknar kompetens för att exempelvis kontrollera ID-handlingars äkthet. 

– Vi är naturligtvis beredda att bistå och underlätta för de myndigheter som rimligen ska genomföra dessa kontroller ombord på våra tåg. Men förslaget bygger på att det är vår ombordpersonal som ska genomföra kontrollerna – det vill säga ren myndighetsutövning. Det är helt orimligt att vi ska behöva ta ett sådant ansvar utan att ha den utbildning och träning som krävs för uppgiften säger Monica Lingegård, vd för SJ, i en kommentar.

För de som bryter mot ett sådan förbud, tillkommer sanktionsavgifter på mellan 30 000 och 250 000 kronor. Den nya lagstiftningen föreslås träda i kraft i mars nästa år. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.203