23948sdkhjf

Rask marsch framåt för förändrade kör- och vilotidsregler

Stora steg har tagits mot förändrade kör- och vilotidsregler för turist- och beställningstrafik. 

Europaparlamentets kommittée för transport och turism (TRAN) röstade under torsdagen ja till flera förändringar av EU:s regelverk för kör- och vilotidsregler.

Ja-rösten innebär att man nu öppnar dörren för regler som förhåller sig specifikt till turistbussförarens verklighet, istället för som idag utgå från lastbilsförarprofessionen. 

I förslaget ligger bland annat att bussföraren kan dela sin obligatoriska 45-minutersrast i två raster om 15 minuter. För resor som är sex dagar eller längre kan bussföraren en gång per resa skjuta upp sin dagliga rast med en timme. Tolvdagarsregeln kommer även att gälla turist- och beställningstrafik inrikes i ett land, till skillnad från att tidigare endast gälla i internationell trafik. 

Ett förslag på digitalisering av den blankett som måste tas med i internationell turist- och beställningstrafik ligger också på TRAN:s bord. 

I december ska EU-parlamentet rösta om TRAN:s förslag. I februari 2024 förväntas förhandlingarna vara klara och lagen kunna implementeras samma år. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094