23948sdkhjf

Tobbes Resor: ”Holland och Norge fullbokat”

På Tobbes Resor är förberedelserna i full sving inför våren.

Till blomsterparadiset Holland har man kört ”nästintill sedan uppstarten”, säger Erica Kåll, vd på Tobbes Resor. 

Något som lockar är bland annat den årliga blomsterparaden som utgår från Noordwijk i samband med tulpanblommingen. 

– Det är ju blomstertåget som lockar. Vi försöker få till ytterligare en resa men det går inte att få platser nu, så vi jobbar med en annan tulpanresa också. På något sätt tror jag inte att det lockar riktigt mycket, det är just tåget som har ett väldigt fint rykte. Det är som om folk har det på sin ”to do” lista, säger Erica Kåll och fortsätter:

– Jag tror att vi har kört tulpanresor nästintill sedan uppstarten. Det är oerhört många år vi åkt till Holland, och just de här resorna är en klassiker som alla arrangörer kör. Det är väldigt lockande.

Året hittills har gått som tåget, fast med buss. Europa lockar, och kanske beror det på den aningen trista sommaren som gjort att resenärer sökt sig till varmare breddgrader.

Om Tobbes Resor

Tobbes Resor startades 1989 av Torbjörn Kåll som drev företaget fram till 2008. Därefter tog Erica Kåll över verksamheten. 

Erica Kåll om... fem år framåt i tiden:

– Jag hoppas att vi är ännu fler och säljer mer, men jag vill heller inte att verksamheten ska bli för stor. För mig är kvantiteten inte det viktigaste utan kvaliteten på resorna.

Erica Kåll om... resegarantin:

– Jag hoppas att de gör resegarantin till det bättre, för det blev väldigt trassligt när vi fick ligga ute med pengar till leverantörer och göra återbetalningar.

– Utan omställningsstödet vet jag inte om vi hade överlevt.

– Det har varit bättre än någonsin, konstigt nog. Vi har fått i väg alla planerade resor. Jag tror att behovet efter pandemin är så stort. Det hör man också många säga, berättar Erica Kåll och fortsätter:

– Kroatien blev fullbokat och vi fick till och med sätta in en extra avgång. Vi körde ner två fulla bussar, vilket var jätteroligt. Utöver det har vi satt in en resa till Mallorca, något som såldes slut på en vecka. Det har aldrig hänt!

Det höga trycket har lett till rekryteringsbehov, vilket är en stor kontrast från de tunga pandemiåren.

– Jag har anställt en person, och det var välbehövligt eftersom jag fick säga upp tre personer i och med pandemin. Vi har bara varit två personer här, så det var jätteskönt att få in en till.

Med några få månader kvar av året blickar branschen nu mot nästa säsong. Likt tidigare nämnt lockar vårblommor och långväga resor, dock inte utan orosmoln på turistbusshimlen.

– Än så länge strömmar bokningarna in. Nederländerna är redan fullbokade och likadant är det för Inlandsbanan med Hurtigruten. Jag skulle vilja säga att det går bra, men man är så klart orolig, säger hon och fortsätter:

– Det är en väldigt orolig värld vi lever i. Det kan smälla till och bli tvärstopp med bokningarna.

Jag är verkligen stolt över mig själv, från att inte kunna något till att det går så bra. Erica Kåll

Nästa år firar Tobbes resor 35 år och det ska firas med jubileumskryssningar i vår och en till hösten.

Själv kom Erica Kåll in i bolaget för 12 år sedan, mycket har hänt sedan dess, och i våras tilldelades hon Guldbussen som RK Travel Group delade ut på mässan och branschträffen TUR.

– Det har varit en otrolig utmaning. Jag hade aldrig trott att jag skulle driva företaget, men i och med att min man blev sjuk kastades jag in i det här. Jag lovade att jag skulle driva det i hans anda, och det har varit utmanande, speciellt med finanskrisen och pandemin, säger hon och fortsätter:

– Pressen har funnits där och jag har verkligen velat att bolaget skulle överleva för hans skull, och det har ju gått bra. Jag är verkligen stolt över mig själv, från att inte kunna något till att det går så bra.

Vad är tjusningen med jobbet?

– Dels tycker jag att det är väldigt roligt att producera resor, dels jobbar vi med människor som alltid är glada. De ser fram emot resorna och jag gillar att få skapa reseminnen åt resenärerna.

Artikeln är en del av vårt tema om RES: Intervju.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11