23948sdkhjf

Skånetrafiken satsar på livekameror

250 bussar i Malmö ska få livekameror från och med 2024, detta för att minska otryggheten ombord.

Skånetrafiken och Nobina väljer nu att permanenta livekamerorna på samtliga stadsbusslinjer i Malmö, detta för att förebygga otrygghet i kollektivtrafiken. 

Livekamerorna börjar installeras i mitten av januari på runt 250 bussar. Den stora skillnade från de vanliga trygghetskamerorna är att livekamerorna sänder bild direkt till Nobinas trafikledning under hela den tid som bussen används. Vid incident kan föraren även aktivera en kamera monterad vid förarplatsen.

– Vi är väldigt glada över att en majoritet av förarna är nöjda med livekamerorna och att de känner sig tryggare tack vare dem. Vi kan också konstatera att en stor majoritet av kunderna är nöjda och känner sig trygga. Vi har faktiskt inte haft ett enda negativt kundärende som handlar om livekamerorna under 2023, säger Saman Tondnevis, chef Affärsområde Buss på Skånetrafiken, i en kommentar.

Fakta om livekamerorna

  • I mitten av januari kommer livekameror att vara installerade på samtliga 250 bussar i Malmö stadstrafik. Dessa bussar körs av ca 700 förare.
  • Livekamerorna, 6 st i varje buss, kommer att övervaka över 45 miljoner resor per år i Malmö stadstrafik.
  • 75 % av förarna på linje 5 och 7 i Malmö stadstrafik känner sig tryggare eller delvis tryggare efter att livekamerorna har installerats.
  • 90 % av resenärerna på linje 5 och 7 känner sig tryggare eller delvis tryggare efter att livekamerorna har installerats.
  • På resenärsfrågan ”Hur trygg känner du dig med denna (livekamera-övervakade) linje på en skala från 1 till 10?” blev medelvärdet 8,53 och medianvärdet 9.
  • Livebevakningen sköts från Nobinas centrala trafikledning i Landskrona, där särskilt utbildade trafikledare arbetar i skift, dygnet runt.

Källa: Skånetrafiken

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078