23948sdkhjf

Stämmer MTR för vägran att lämna ut rapport

Fackförbundet ST stämmer MTR för att ha vägrat lämna ut rapport.

När tågvärdarna avvecklades på pendeltågen i Stockholm gjorde MTR en undersökning av hur avvecklingen skulle påverka arbetsmiljön för tågförarna. När skyddsombuden sedan begärde att få tillgång till undersökningen vägrade MTR att lämna ut den, något som strider mot arbetsmiljölagen varför Fackförbundet ST nu stämmer MTR i Arbetsdomstolen. 

– Undersökningen borde ha ingått som en central del i den granskning som Arbetsmiljöverket gjorde efter att skyddsombuden lagt ett skyddsstopp på verksamheten. Trots det undanhöll MTR undersökningen för såväl skyddsombud som för Arbetsmiljöverkets inspektörer. Det är ett grovt åsidosättande av Arbetsmiljölagen, säger Joakim Lindqvist, förbundsjurist på Fackförbundet ST, i en kommentar.

I rapporten ”Utvärdering av pendeltågsförares arbetsbelastning i samband med införandet av MTR PTU” har det framkommit att det fanns allvarliga brister i tågförarnas arbetsmiljö om tågvärdarna skulle avvecklas. MTR har dock bedyrat att riskerna för allvarliga brister omhändertagits. 

– Utan tillgång till rapporten kunde varken skyddsombud eller Arbetsmiljöverket fullgöra sina uppgifter och fullt ut granska de risker som förändringen innebar, säger Joakim Lindqvist.

Enligt 6 kap i Arbetsmiljölagen har skyddsombud rätt att ta del av handlingar och erhålla de upplysningar i övrigt som behövs för ombudets verksamhet, och skyddsombud får inte hindras att utföra sitt arbete. Först drygt tre månader efter att skyddsombuden fick vetskap om att rapporten överhuvudtaget fanns lämnades den ut av arbetsgivaren. Då hade arbetsgivaren haft tillgång till rapporten i ett halvår.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078