23948sdkhjf

Jätteborr gör jobbet i tunnelbanan

För första gången i Stockholm introduceras en omfattande tunnelborrningsteknik för att bygga den nya Gula linjen i tunnelbanan.

Stockholm står inför en historisk förändring i sin infrastruktur. Region Stockholm har nyligen tillkännagivit att byggandet av tunnelbanans nya Gula linje kommer att genomföras med en avancerad tunnelborrningsteknik.

Den åtta kilometer långa spårtunneln kommer att börja i Älvsjö, och sträcka sig till Fridhemsplan, genom tätbebyggda områden, under Mälaren och nära befintliga järnvägs- och tunnelbanestrukturer.

– En fördel är att det blir mindre buller och vibrationer ovan jord. Dessutom bygger vi tunneln tät på en gång, berget tätas bakom borren med segment, samtidigt som borren fortsätter framåt, säger Johan Brantmark, chef för tunnelbanan mellan Fridhemsplan och Älvsjö.

Till skillnad från traditionell sprängningsteknik, kommer tunnelborrning att innebära en mer kontrollerad och mindre störande metod för att skapa tunnelsträckor. Denna metod ger också möjlighet att omedelbart säkra tunneln med en vattentät inklädnad i betong, vilket effektiviserar byggprocessen.

Region Stockholm förtydligar dock att byggprojektet inte helt kommer att undvika användningen av sprängningar. Detta är nödvändigt för att skapa tillgång till arbetstunnlar i båda ändarna av spårtunneln, samt för att anlägga de nya stationerna. Dessa arbeten kommer att utföras antingen från ytan eller via arbetstunnlar för att minimera störningar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095