23948sdkhjf

MTR säljer MTRX

MTR Nordic säljer sitt dotterbolag MTRX till VR-Group Plc.

För lite mer än ett år sedan inledde MTR Nordic en strategisk översyn av MTRX för att se över framtida alternativ för sitt dotterbolag.

Nu har MTR Nordic tecknat ett avtal med finska VR-Group Plc om försäljning av dotterbolaget, något som väntas vara slutfört i slutet av maj i år. 

Det framgår av ett pressmeddelande. 

– Försäljningen är ett kommersiellt beslut i linje med de övergripande affärsmålen, med syfte att fortsätta den positiva utvecklingen av MTRX. Vi kommer nu att förbereda för en smidig övergång med resenärernas bästa som högsta prioritet, säger Caroline Åstrand, vd för MTR Nordic, i en kommentar.

MTRX bildades 2015 och ingår i MTR Nordic Group. 2020 bytte de namn från MTR Express till det nuvarande bolagsnamnet. MTRX kör sträckan Stockholm – Göteborg.

För VR:s del innebär köpet en expansion på den svenska marknaden till att nu omfatta kommersiell fjärrtågstrafik. 

– Marknaden för kommersiell fjärrtågstrafik i Sverige är mycket attraktiv – och den är ungefär dubbelt så stor som Finlands. Spårtrafikens andel av transporterna är också dubbelt så stor som i Finland. MTRX är en lagom stor och oberoende aktör med god kundupplevelse och medarbetarnöjdhet. MTRX har framgångsrikt tagit positionen som utmanare på den svenska tågmarknaden och har också belönats för sin innovationsförmåga – och jag är övertygad om att vi tillsammans kan fortsätta utveckla nya tjänster för nordiska tågresenärer. Förvärvet stärker också konkurrenskraften för vår befintliga verksamhet inom svensk spårbunden trafik, säger VR:s verkställande direktör Elisa Markula.

Slutförandet av transaktionen är villkorat av godkännande från Konkurrensverket.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078