23948sdkhjf

Värmlandstrafiks nya pilotprojekt – 52 elbussar

Nästa år kommer strax över 50 elbussar börja rulla i Värmland. 

Under gårdagen gav kollektivtrafiknämnden i Region Värmland tummen upp till ett pilotprojekt om att rulla ut elbussar i regiontrafiken. Inledningsvis kommer bussarna köra i Hammarötrafiken samt orter runt Karlstad, senare kan det också blir fråga om att testa fordonen i Karlstad. 

Det skriver Värmlandstrafik i ett pressmeddelande.

Ett tilläggsavtal ska tecknas med Nobina som kör regiontrafiken, det är också Nobina som ska köpa in fordonen i fråga. Värmlandstrafik skriver att investeringen kommer att mötas upp av bland annat lägre drivmedels- och underhållskostnader samt elbusspremien. 

– Det är viktigt för oss att möta våra invånares önskemål och behov. Vi har under flera år testat framtidens kollektivtrafik med olika fordon och nya trafikkoncept som X-linjen och mixtrafik. Nu vill vi se hur värmlänningarna tar emot trafik med elbussar. Som en bonus får våra kunder i och med testet nya moderna bussar att resa i, säger Elisabeth Björk (V) som är ordförande i kollektivtrafiknämnden i Region Värmland, i en kommentar.

Vilka elbussar det blir är inte klart i dagsläget. Utöver fordonen ska bussdepån på Våxnäs i Karlstad elektrifieras.

– Det kommer dock att vara bussar som är tillverkade i Europa och som är utrustade för att gå i skandinaviska väderleksförhållanden, säger Mattias Bergh, trafikdirektör på Värmlandstrafik.

Tidigare förra veckan gjorde X-linjen comeback i Sunne. Den här gången i större format och med befintliga fordon. Läs intervjun här:

INTERVJU: X-linjen i större format: ”Det här är vår styrka”

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.392